недеља, 31. октобар 2010.

Buhtle








Za testo je potrebno:
kocka svežeg kvasca
kašika secera
1 dl mleka
0,5 kg brašna
1 jaje
85 grama maslaca
100 grama šećera
kesica vanil šećera
2 dl mleka

Za punjenje:
pekmez od šljiva
krem
kockice čokolade
šećer u prahu za posipanje


Pomešajte kvasac sa mlakim mlekom i šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta. Pomešajte brašno,šećer,istopljen maslac,jaje i kvasac i zamesite testo sa preostalim mlekom. Testo ostaviti na toplom da nadodje,pa ga premesite i rastanjite.

Od testa isecite kvadrate i malo rastanjite krajeve. U sredinu kvadrata stavite nadev i pri vrhu skupite i zalepite testo da nadev ne bi iscureo.

Složite loptice u nauljen pleh i ostavite da malo odstoje,oko 15 minuta.
Staviti u rernu da se peku na 180 stepeni oko 20 minuta dok ne dobiju finu boju.
Gotove buhtle obilno pospite šećerom u prahu.

Fine i mekane,čak i sutradan za doručak...

четвртак, 28. октобар 2010.

Talijanske pancerote








Za testo :

250 grama margarina
2 dl jogurta
2 dl mlake vode
2 kasičice soli
jaje
kesica praška za pecivo
1 kg brašna

Za nadev :
250 grama sira
jaje
150 grama šunke
3 kasike kisele pavlake
100 grama mariniranih šampinjona
kašičica sušenog peršuna

Za premazivanje :
100 grama margarina
jaje


Pomešajte brašno,so,prašak za pecivo. Na sredini napravite udubljenje i u njega sipajte jogurt i istopljeni margarin. Dodajte jaje i umesite testo postepeno dodajući vode.
Sir izgnječite viljuškom,dodajte jaje,seckanu šunku,pavlaku,peršun i usitnjene šampinjone. Sve dobro promesajte.
Testo tanko razvucite i secite na kvadrate željene veličine. Na sredinu stavite nadev,a krajeve slozite kao pismo. Slozite pancerote u podmazan pleh,svaku premažite umućenim jajetom i prelijte kasičicom istopljenog margarina.

Domace piroške







Sastojci:
500 grama brašna
kesica suvog kvasca
kasičica soli
2 žumanca
300 grama krompira
200 ml mleka
3 kašike ulja

Fil:
200 grama šunke
200 ml pavlake

ulje za prženje

Oljuštiti krompir i obariti ga.
Kada je skuvan,procediti vodu i ispasirati ga.
U prosejano brašno dodati kasičicu soli i suvi kvasac i dobro promešati. Odvojiti žumanca od belanca i dodati žumanca u posudu sa brašnom. Dodati ulje,pasiran krompir i mleko. Zamesiti glatko testo,i ostaviti da odstoji oko 45 minuta.
Iseckati šunku i pomešati sa pavlakom.

Za fil se još mogu upotrebiti sir i jaja,ajvar ili pindjur,seckana salama sa kečapom i origanom,po želji i ukusu,znači,ne mora biti šunka i pavlaka isključivo.

Posuti sto sa brašnom i premesiti testo. Razviti koru i seći pravougaonike željene veličine,toliko da mogu stati u posudu u kojoj se prže i voditi racuna o tome koliko ce narasti pri pečenju.
Nafilovati testo po duzini i dobro ga zalepiti da se ne odmota pri prženju.
Przžiti u vreloj masnoći do fino braon boje. Ostaviti na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.
Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.


Prijatno!

Velike pancerote



Testo :
250 ml mleka
svez kvasac
kasika secera
500 grama brasna
so
3 kasike ulja

Fil :
150 grama pilece sunkarice
200 grama rendanog kackavalja
150 ml kecapa
150 grama majoneza

2 jaja
150 grama prezli

za mazanje pleha :
100 grama margarina


Priprema:
U veci sud stavimo brasno,posolimo i dodamo 3 kasike ulja. U serpu sa zagrejanim mlekom dodamo secer i kvasac i mesamo zicom za mucenje dok se kvasac ne rastopi.
Zatim,sadrzinu iz serpe dodamo u sud sa brasnom i promesamo. Testo umesimo rukom i ostavimo tridsetak minuta da naraste.
Persun sitno iseckamo a sunkaricu isecemo na kockice.
Naraslo testo premesimo na pobrasnjenoj radnoj povrsini i podelimo na 6 jednakih delova. Od svakog parceta formiramo jufku i od svake razvucemo okruglu tanku koru.
Na sredinu nanesemo kecap,premazemo majonez,zatim kockice sunkarice,isecen persun i rendan kackavalj.
Savijemo koru na polovinu i krajeve pritisnemo prstima da se zalepe.
U ciniju izmutimo 2 jaja a zatim svaku pancerotu prvo uvaljamo u jaja pa u prezlu i redjamo u pleh namazan margarinom.
Peci 20 minuta na 200 stepeni.
Po zelji gotove posuti rendanim parmezanom.
Prijatno!

Bas su velike i veoma ukusne!

Torta koja govori : "Volim te..."








                                                  Ovo je torta u cast Moje ljubavi...
On obozava cokoladne,stoga sam i sama osmislila ovu neodoljivu tortu,jer ja ja volim da ga cinim srecnim...


Za kore je potrebno:
7 belanaca
300 grama secera
kasika limunovog soka

Belanca dobro umutiti sa kristal secerom i na kraju dodati kasiku soka od limuna. Koru susiti na 100 stepeni oko 2 sata. Tako ispeci dve kore.

Za fil je potrebno:
14 zumanaca
300 grama secera
7 dl mleka
2 pudinga od cokolade
100 grama pecenog mlevenog lesnika
250 grama margarina

Umesati prasak za  puding sa 2 dl mleka a u ostatak staviti secer i ostaviti da se kuva. Umutiti zumanca i usuti puding smesu,dobro promesati i sipati u kljucalo mleko. Neprestano mesati da fil ne zagori. Kada je gotov i ohladjen,umesati razradjen margarin i na kraju ubaciti lesnik.

Filovati: kora - fil - kora - fil i obilno ukrasiti slag kremom.

Domacinske pancerote


Minjon kvasca
2 dl toplog mleka
kasicica secera
2 kasicice soli
casa jogurta
prasak za pecivo


Za fil:
300 grama sunkarice
casa jogurta ili pavlake
1 dl kecapa
100 gr rendanog kackavalja
kesica origana




(testo moze i da se pece i da se przi)

Testo - priprema:
Jednu kocku kvasca potopiti sa casom toplog mleka u ciniji,dodati malo secera i kasiku soli. ostaviti da nadodje. Posebno umutiti dva jaja i jednu casu jogurta ili kiselog mleka. Kad kvasac nadodje,pomesati ga sa jajima i jogurtom i dodati jedan prasak za pecivo i brasno. Zamesiti testo,ne previse tvrdo,kao za krofne. Ostaviti da kisne.

Iseckati oko 300 grama salame i pomesati sa casom jogurta,1 dl kecapa,100 grama kackavalja i malo origana ili kako vam drago...

Testo podelite u jufkice,pa ih razviti velicine tacne za kolace. Filovati nadevom. Ostaviti da malo odstoji.
Moze se prziti u ulju a moze se i premazati jajetom i posuti susamom i peci u rerni,zavisi od ukusa.
Od navedene mase ispadne od 13 do 20 pancerota.

Testo je fino i mekano,pa ko voli nek' izvoli!

Nestle torta







Za jednu koru potrebno je:
6 belanaca,6 kasika secera,5 kasika mlevenih oraha i 2 kasike brasna. Umutiti dobro belanca sa secerom pa dodati orahe i secer. Masu sipati u pleh oblozen papirom za pecenje i ispeci tako 3 kore,na temperaturi od 180 stepeni.
Kad se kore ispeku i ohlade,preliti ih sa 300 grama cokolade otopljene na pari sa pola margarina. Ostaviti da se cokolada stegne.

Fil:
18 zumanaca umutiti sa 10 kasika brasna i malo hladnog mleka odvojenog od 1 l. Ostatak mleka sataviti da se skuva sa 10 kasika secera. U provrilo mleko dodati zumanca sa brasnom i mlekom i dobro mesati da ne zagori. Ostaviti da se skoroz ohladi.
U hladno umutiti razradjen margarin sa 250 grama secera u prahu i 200 grama Nesquik praha.
Posebno umutiti 300 grama slag krema sa kiselom vodom,da bude cvrst.
Filovati kore: cokolada,braon fil,slag i tako dok se ne utrose sve tri kore. Ukrasiti po zelji.

Lesnik torta





Kore:
6 belanca
12 kasika secera
50 grama mlevenih pecenih lesnika
2 kasike griza
1 kasika brasna
2 zumanca

Kora :
6 belanaca
12 kasika secera
50 grama pecenog mlevenog lesnika
2 kasike brasna

Fil :
14 zumanaca
300 grama secera
6 dl mleka
2 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
1 margarin
200 grama bele cokolade
150 grama mlevenog pecenog lesnika

Fil treci:
500 grama slag krema
5 dl ledene vode




Izmutiti belanca  za secerom,pa dodati zumanca. Na kraju dodati brasno,griz,lesnike,promesati kasikom i izliti u pleh oblozen pek papirom. Peci na 200 stepeni dok ne dobije finu braon boju.
Za trecu koru,koja ce biti u sredini,izmutiti dobro sastojke i ispeci je na isti nacin kao i prethodne dve.
Za fil izmutiti puding sa malo odvojenog mleka,dodati zumanca dobro izmesati. Usuti masu u vec prokljucali ostatak mleka sa secerom. U hladno  umesati razradjen margarin. Podeliti fil na dva dela. U jedan staviti mlevene pecene lesnike a u drugi otopljenu cokoladu.
Umutiti slag krem sa ledenom vodom da bude cvrst.

Filovati:
kora-fil sa lesnicima-fil sa cokoladom-slag krem-kora druga-fil sa lesnicima-fil sa cokoladom-slag krem-kora i na kraju ukrasiti sa ostatkom slag krema po zelji.






Recept moje drage prijateljice Maje Cernjev...

среда, 27. октобар 2010.

Karamel pita





Sastojci:

Kore :
200 grama margarina Dijamant dijavit
2 jaja
150 grama secera
1 dl mleka
kesica praska za pecivo
500 grama brasna

Fil :
400 grama secera
10 kasika brasna
1 litar mleka
250 grama margarina Dijamant classic
3 vanili secera

Glazura :
100 grama cokolade
50 grama margarina
kasika ulja za sjaj glazure

Priprema:
Razraditi margarin sa secerom,dodati jaja,mleko i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo. Umesiti mekano testo i ostaviti jedan sat da odmara.
Testo podeliti na 5 jufkica i od svake rastanjiti na papiru za pecenje kore. Najbolle je uraditi svih pet pa tek onda peci.
Peci po 5 minuta na 200 stepeni. Gotove se same odvoje od papira.
Prvo razmutiti brasno u malo mleka da se ne prave grudvice,dodati ostalo mleko. Na ringlu staviti secer da se topi i svo vreme mesati da se ravnomerno istopi. Kada se napravi karamel,ubaciti mleko sa brasnom,ali prethodno ga promesati da se ujednaci masa.
Mesati dok ne zagusti krem. U mlak umutiti margarin i vanil secer.
Napraviti standardnu glazuru,cokolada za kuvanje i ostatak margarina,i malo ulja da glazura ima sjaj.
Ostavititi kolac da prenoci da bi kore omeksale.



Recept moje drage Dacamaki...

понедељак, 25. октобар 2010.

Cokoladni kolac sa kikirikijem





Sastojci za kolac:
50 grama kakao praha
400 mililitara jogurta
10 grama sode bikarbone
100 mililitara ulja
2 jajeta
200 grama secera
300 grama brasna
100 grama neslanog kikirikija

Preliv:
100 grama margarina
40 mililitara mleka
100 grama crne cokolade za kuvanje
40 grama secera

U dubljoj posudi pomesati brasno,kakao,secer,samleveni kikiriki i sodu bikarbonu. Postepeno dodavati jogurt i lagano varjacom mesati da se ne stvaraju grudvice. Na kraju,dodati umucena jaja i ulje i sve dobro promesati. Masu sipati u pleh oblozen pek papirom,posuti brasnom i peci na 200 stepeni oko pola sata. Za to vreme otopiti cokoladu na pari i dodati margarin i secer. Pecen kolac preliti cokoladom i ostaviti da se ohladi. Po zelji posuti sa malo mlevenog kikirikija. Seci na kocke i sluziti.

Kolac je odlicnog ukusa,posebno za one koji vole prefinjenost cokolade i kikirikija...

Prijatno!

Snikers kocke





Za kore je potrebno:
10 belanaca
20 kasika secera
9 kasika brasna
1 prasak za pecivo
1 kasika kakaoa
200 grama pecenog mlevenog kikirikija
jedna kasika ulja

Za fil je potrebno:
10 zumanaca
300 grama secera
8 kasika gustina
1 litar mleka
200 grama cokolade
200 grama seckanog kikirikija
margarin Dijamant Classic

Za glazuru:
100 grama cokolade
4 kasike ulja
4 kasike mleka

Priprema:
Dobro umutiti belanca sa secerom. Sa brasnom pomesati prasak za pecivo. Umesati varjacom brasno,dodati kakao i kasiku ulja i na kraju dodati kikiriki. Ispeci koru i podeliti je na 2 dela,tako da se dobiju dve tanje kore.

Na laganoj vatri staviti 7 dl mleka sa 300 grama secera da vri a posebno umutiti zumanca,ostatak mleka i gustin. Kada pocne da vri,ubaciti smesu sa zumancima i 200 grama crne cokolade za kuvanje,svo vreme neprestano mesajuci. Kada se fino zgusne,skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
U hladno umesati razradjen margarin Dijamant Classic i 200 grama kkikirikija.

Filovati kore i na kraju staviti glazuru od cokolade.
Seci na kocke i sluziti.


Poslastica je veoma ukusna i pre svega izdasna i zaista fantasticna! Mojima sa jako dopala, a nadam se da ce te se vi makar oduseviti...

Bela dolina





Sastojci za koru:
6 belanaca
150 grama secera
1 kasika sirceta
Sastojke umutiti i susiti koru na 120 stepeni oko 2 sata i tako 3 kore.

Preliv za kore:
400 grama cokolade
125 grama margarina
2 jaja
Cokoladu topiti na pari sa margarinom i postepeno dodati umucena zumanca pa umucena belanca. Promesati i time prelivati gotove,osusene kore.

Fil:
18 zumanaca
10 kasika brasna
2 dl mleka
15 kasika secera
3 vanil secera
1,5 margarin
Umutiti zumanca,dodati mleko,secer,vanil secer i na kraju brasno. Napraviti krem i kuvati na pari. U hladan umutiti razradjen 1,5 margarin.

Fil drugi:
Slag krem ili slatka pavlaka oko 400 grama.
Umutiti sa ledenom vodom da bude cvrst.
Isti koristiti za ukrasavanje i premazivanje cele torte.

Filovati:
kora - cokolada - krem od zumanaca - slag krem, dok se ne potosi materijal i na kraju ukrasiti slagom.

Kremissimo torta



Sastojci za koru:10 belanaca
250 grama secera
1 kasika sirceta
Sastojke dobro umutiti i susiti koru dva sata na 100 stepeni.

Sastojci za fil:
10 zumanaca
300 grama secera
15 kasika brasna
1 litar mleka
1 margarin
100 grama pecenog mlevenog lesnika
100 grama cokolade
100 grama mlevenih oraha
Odvojiti malo mleka i umutiti zumanac sa brasnom. U ostatak mleka ubaciti secer i staviti da se kuva. U provrilo mleko usuti umucenu smesu. Mesati neprestano da ne zagori. Skloniti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi. U hladnu smesu umutiti razradjen margarin.
Fil podeliti na tri dela. U prvi staviti lesnik,u drugi istopljenu cokoladu i u treci deo mlevene orahe.

Preliv za filove:
300 grama cokolade
1 dl ulja
Istopiti cokoladu sa uljem, na pari, da bude malo redje.

Filovati: kora - fil sa lesnikom - glazura od cokolade - fil sa cokoladom - glazura od cokolade - fil sa orasima - glazura od cokolade i na kraju ukrasiti slagom.


Torta je odlicnog ukusa,lagana i moze da odstoji u zamrzivacu sat-dva,pa bude kao sladoled. Jako je interesantna u preseku i nije previse slatka a ni teska. Najbitnije je da je osvezavajuca za letnje dane,i jos bitnije,smaze se dok trepnes. Moja Katarina je obozava!

субота, 23. октобар 2010.

Ananas-Nestle torta



ovako sam je zaista nazvala...

Sastojci:

Fil :
1 litar mleka
14 kasika secera
10 kasika griza
4 zumanca
3 pune kasike Nesquik praha
margarin Dijamant Classic

Kora druga :
3 jaja
4 belanca koja su ostala od fila
5 kasika secera
5 kasika brasna
pola kesice praska za pecivo
po zelji i kesica vanil secera

Kora prva kao podloga :
3 jaja
3 kasike secera
3 kasike brasna
pola kesice praska za pecivo

Drugi red fila :
580 ml konzerva kockica ananasa
250 grama slag krema


Postupak pripreme:

Prvo skuvati griz u mleku sa secerom pa skloniti sa vatre i dodati 4 umucena zumanceta. Vratiti na ringlu da baci kljuc. Skloniti i dodati 3 pune kasike Nesquik praha. U hladno umutiti razradjen margarin.
Napraviti prvo drugu koru da se iskoriste preostala belanca. Masu izruciti u pleh oblozen pek papirom. Peci dok ne dobije finu zutu boju. Koru staviti kao drugu jer je meksa i upice bolje sok od ananasa.
Prvu koru pripremiti tako sto cete umutiti prvo belanca sa secerom,dodati zumanca i na kraju brasno sa praskom za pecivo. Peci na isti nacin kao i prethodnu koru.
Umutiti slag krem. Procediti kockice ananasa i sitnije ih iseckati. Sok iskoristiti za prelivanje kora. Odvojiti slag krema toliko da se poveze ananas sa istim. Ostatak ostaviti za ukrasavanje.
Filovati: kora druga prelivena sokom,fil,ananas i slag krem,prva kora prelivena sokom od ananasa,fil,slag krem sa ananasom i ukrasiti slagom.
Prijatno!


Prava osvezavajuca torta...

Kidi torta

Kidi torta

Sastojci:
28 jaja
200 grama cokolade
500 grama secera
2 margarina
20 kasika brasna
600 grama secera u prahu
150 grama mlevene plazme
15 Kidi cokoladica
300 grama jagoda
300 grama slag krema
300 grama slaga

Priprema:
 Kora:
Umutiti 7 belanaca,7 kasika secera,5 kasika brasna,50 grama strugane cokolade,1 zumance. Tako ispeci 4 kore.

 Fil:
24 zumanca umutiti sa 600 grama secera u prahu,kuvati na pari. U hladan krem umutiti 2 razradjena margarina. Dodati i sitno seckane cokoladice i plazmu.

 Fil 2:
Umutiti slag krem i pomesati sa seckanim jagodama.

 Filovanje: kora - fil sa cokoladicama - fil sa jagodama

Toliko je dobra da joj se ne moze odoleti...

петак, 22. октобар 2010.

Sweet torta

Sweet torta

Kora :
7 belanaca
300 grama secera
kasika sirceta
100 grama mlevenog pecenog kikirikija

Fil :
14 zumanaca
16 kasika secera
1 litar mleka
8 kasika gustina
100 grama bele cokolade
6 Sweet cokoladica
2 margarina

Glazura :
300 grama crne cokolade
malo margarina ili ulja

Umutiti belanca sa kristal secerom u cvrst sam dok se sav secer ne istopi i na kraju dodati kasiku sirceta.
U pleh oblozen pek papirom posuti mleveni peceni kikiriki,pa preko toga lepo rasporediti smesu za koru. Susiti koru 2 sata na 100 stepeni. Tako napraviti 2 kore.
Pomesati zumanca,gustin i 3 dl mleka i dobro promesati da nema grudvica. U ostatk mleka sipati ostatak secera i staviti da se kuva. U provrilo mleko usuti smesu od zumanaca,mleka i gustina. Ubaciti i belu cokoladu. Mesati neprestano da vam fil ne zagori. U hladno umutiti razradjen margarin i na kraju iseckane Sweet cokoladice.
Kore okrenuti da kikiriki bude gore. Nafilovati kore i na kraju obloziti cokoladom koju ste istopili na pari sa margarinom ili uljem. Posuti ostatkom kikirikija.

четвртак, 21. октобар 2010.

Nescafe kolac








Nescafe kolac





Sastojci:
7 jaja,7 kasika secera,7 kasika brasna, 2,5 kasike kakaoa,1 prasak za pecivo. Umutiti sastojke i ispeci koru u velikom plehu od sporeta. Ne treba grejati rernu ranije jer se patispanj stavlja u hladnu rernu pa se tek onda ukljuci pa se potepeno razvija prasak za pecivo,kora se ne sokira velikom temperaturom. Peci na 175 stepeni dok ne dobije finu braon boju. Proveriti cackalicom da li je kora gotova. Vrucu koru preliti sa pola litre vrelog mleka,da kora ne bude suva.

Fil:
1 litar mleka,2 pudinga od cokolade,300 grama mlevenog keksa,kesica Nescafe strong,jedan margarin,200 grama secera.
Odvojiti dva decilitra mleka i umesati prasak za puding a u ostatak mleka staviti secer i kuvati. Kad prokljuca,umesati razmucen prasak za puding. U vruc skuvan puding dodati 300 grama mlevenog keksa i kesicu Nescafe praha. U mlak fil dodati margarin i mesati mikserom da bude kremasto.
250 grama slaga umutiti sa mlekom i kesicom Nescafe praha i preliti preto nafilovane kore. Mozete ukrasiti mrvicama ili rendanom cokoladom.

Ovaj kolac je jako fin za ove letnje vrucine i ne pravi se dugo. Bas je osvezavajuc,bas za one koji obozavaju kafu. Za one koji ne vole tako jak ukus,mogu Nescafe zameniti nekim blazim napitkom,recimo kapucinom.