понедељак, 31. јануар 2011.

Cokoladne princes krofne

Ja cu vam napisati isto onako kako sam ih ja sada napravila. Malo sam izvodila "kerefeke",napravila onako kako mi se svidja,pa se mislila u sebi "kud puklo,da pukne". Moja svekrvica voli ''princeze'' ali sa standardnim filom,''zutim'' kako bi rekla... Moj "muzic - puzic'' mi govori,pravi sta god hoces,ali sa cokoladom. I 'ajd sad...
Ispunjavam zelje,kako kome i kako kad i kako god... Jedino,uzivam da pravim ali i ne bas da jedem... U cetvrtak pravila "Karamel pitu",po ko zna koji put,svekrva je doruckuje,pa se zasladi istom,pa kad opet ogladni,opet isece pokoje parce,tako da nedelju nije docekala... :) A nedelja bez MOJIH kolaca,nije nedelja... Zna se: rucak po Banatski pa onda dezert...Kafa... Pa,popodnevna dremka.

Neki dan se cujem sa dragom Majom,i pita me da li ja jedem nesto,kada sam mrsava kao glista?... :D Ili je to genetika? Iskreno,genetika mozda jeste,ali ja vise volim kada drugi napravi a ja se samo namestim.... Iako ni tada ne jedem puno,samo mi oci gladne... Ili mi se ne svidi ili se brzo zasitim... Kako god... Eto odgovora,zasto sam k'o glista. :D


Elem,i ja sam tri puta upropastila krofne. Jednom mi je testo splasnulo,nisam znala da ne treba otvarati rernu dok se ne ohlade. Jednom mi je fil bio ''ne daj Boze'',treceg puta se ne secam gde sam zabrljala a onda sam konacno uspela da napravim kako treba. Ako se neko odluci da napravi,nece se pokajati jer mislim da sam dobre instrukcije dala... :)





A sad recept:

mera: casa od jogurta :)

casa ulja
casa vode
prstohvat soli
kasicica secera
250 grama brasna
kasicica praska za pecivo
4 jaja
Vodu,ulje,so,secer prokuvati i kada pocne da vri,ubaciti brasno pomesano sa praskom za pecivo.
Prohladiti i umesati 4 jaja,jedno po jedno. Kazu da masa treba ostati cvrsta.
Kasikom vaditi masu i redjati na pleh oblozen papirom za pecenje. Meni je od ove mase ispalo 16 velikih krofni.
Peci na 200 stepeni dok ne dobiju finu boju. Nikako ne otvarati rernu! Ostaviti da se i ohlade u rerni.
Reckavim nozem ih seci na dva dela vodoravno.

Fil po mojem:
1 litar mleka
jedan puding od cokolade
50 grama gustina
3 kasike brasna
80 grama cokolade
jedan margarin
10 kasika secera

Odvojiti malo hladnog mleka,pomesati sa pudingom,gustinom,brasnom i malo secera. Ostatak secera sipati u ostatak mleka. Staviti da se kuva,i kada provri,pomesati sa dobro razmucenom masom bez grudvica.
Dobro mesati prilikom kuvanja,da ne zagori i da bude ravnomerno gust krem. Ubaciti i cokoladu. Ostaviti da se ohladi pa na kraju staviti margarin i dobro izmesati da masa bude jednaka.
Filovati krofne spricem,poklopiti i ukrasiti topljenom cokoladom...



A sad prijatno!

субота, 29. јануар 2011.

Nagradiceeeee.Jupiiiii...








Majo,hvala ti od srca!

Mnogo mi znaci kada mi uputite ovakve pohvale.

Ali iisto tako me bacate u rebus,da moram da dodeljujem odabranima,a meni to jako tesko pada jer su mi svi blogovi lepi,prosto se istopim  i ogladnim kada vidim sve one divne recepte i slike od kojih polazi voda na usta...

Hocu da kazem,da je ovaj zadatak malo nezahvalan. :(

Zato ovu divnu nagradu prosledjujem svim blogovima koje znam! :D


Izvol'te,posluz'te se! :)

четвртак, 27. јануар 2011.

Brzi gonzales kolac








Za koru je potrebno:

4 jaja
16 kasika secera
16 kasika brasna
1 kafena solja mleka
1 kafena solja ulja
1 prasak za pecivo
1 vanil secer

Napraviti koru od navedenih sastojaka i sipati masu u pleh,namascen i pobrasnjen. Peci u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Proveriti cackalicom da li je kora dovoljno pecena iznutra. Pecenu vrelu koru iseci na kvadrate zeljene velicine.

Sirup:
3 solje vode
10 kasika secera
3 kasike kakaoa
125 grama margarina
200 grama cokolade


Prokuvati navedene sastojke i vrelu koru,isecenu na kocke zeljene velicine,preliti vrelim sirupom.



Kolac je jednostavan,brzo se pravi a o ukusu ne vredi raspravljati...


субота, 22. јануар 2011.

Kroasane sa pecurkama

Toliko sam bila skepticna oko tog pravljenja kiflica,kroasana i svega toga,da ne umem da vam opisem. Mislila sam da to nikada necu nauciti,a samo nisam nikad ni pokusala. Zapravo jesam,jednom,ali nije bila moja greska,vec u receptu. Napravila sam sve kako treba,ali poslusala sam recept do kraja,u kojem je pisalo da umesene kifle trebaju stajati u plehu,pre pecenja,citava dva sata. Mozete misliti kako su ispale... Nozem sam ih sekla iz pleha,jer su se spojile skroz. Zapravo,pravila sam jos jednom,opet recept kriv,necete verovati... Kaze nema cekanja da kvacas radi :( ,niti cekanja da narastu.... Jos jednom :( .... Mozete misliti kakve su bile.... Kada su se ohladile,mogle su se jesti... Nekako... Vruce su delovale "zivkasto" a hladne i nisu bile tako lose,jedino sto su bile malene... :( Ja nikada ne bih napisala recept pogresno,uvek kako ja to radim i uslikam,da uverim narod... Ne vredi lagati jer laz uvek izadje na videlo... Hvala Bogu!
Dakle,ako se ikada neko usudi da napravi ove moje,moze me pljunuti ako sam pogresan "recepis" dala... :)






Za testo je potrebno:
1/2 litre mleka
jedna kockica kvasca
jedna kasicica secera
jedna kasicica soli
2 jaja
casa jogurta
jedno zumance
jedna casa ulja
brasna po potrebi, sa jednim praskom za pecivo

Za premazivanje:
250 grama margarina

Ugrejati mleko i u njemu rastopiti kvasac sa kasicicom secera i kasicicom soli. Dodati malo brasna i ostaviti da odstoji dok kvasac ne pocne da deluje.
Posebno umutiti 2 jaja,zumance, sa jednom casom ulja,jednom casom jogurta. Pomesati sa podignutim kvascem i umesiti testo tek da se ne lepi za ruke.
Ostaviti na toplom da nadodje oko pola sata.

Razmesiti testo na pobrasnjenoj povrsini i podeliti testo na 16 jufkica. Osam rastanjiti i premazivati omeksalim margarinom,osim poslednje,i slagati jednu na drugu. Poslednju podvuci ispod ostalih da margarin ne bi iscureo prilikom oklagijanja.

Napraviti dve obge.

Svaku razvuci rukama,malo oklagijom ali pazljivo.
Seci na cetvrtine i svaku na jos 5 delova. Puniti iseckanim mariniranim pecurkama.
Izadje oko 40 kroasana.

Ostaviti da odstoje jos pola sata da nadodju.

Svaku premazati umucenim jajetom i posuti susamom. Peci na 200 stepeni do fine zlatno-braon boje.







Jednostavno su prelepe!

петак, 14. јануар 2011.

Nagradiceeeee.Jupiiiii...



Zelim da se zahvalim divnim osobama,Maji i Aleksandri,jer su mi ulepsale ovaj dan kada punim 24 godine.


Hvala od srca!

Takodje se zahvaljujem:
Dragani
Marijani
Danijeli
Jovani











Ako odlučite da prihvatite ovaj Award važi sledeće:

  1. Zahvalite se i naznačite link za onog ko vam je dodelio ovo priznanje.
  2. Napišite 7 stvari o vama koje vi želite.
  3. Pošaljite priznanje tj. Award blogovima koje vi volite, ukupno 15 komada
  4. Kontaktirajte te blogove i naznacite da su dobili Award.
Zahvalna Bogu na zdravlju i divnoj porodici. Ne znam sta bih pisala o sebi jer ne volim da se hvalim,prepustam to drugima. Uvek za sebe mislimo kako smo naj u svemu,ali to najbolje drugi znaju. Iako ne odgovaramo svima... Volim muziku,volim da pravim slatkise i mrzim licemerje i pakost...

Award dodeljujem:

Aleksandri
Maji
Danijeli
Sanji
Marijani
Svetlani
Mariji
Dragani
Jeleni
Fifi
Jovani
Kathairo
Valentini
Natasi
Zori

уторак, 11. јануар 2011.

Domace lisnato testo

1 kg brasna
750 gr margarina
5 dl hladne vode
2 kafene kasicice soli


Priprema:


Istopiti tacno 150 grama margarina i ostaviti da se ohladi ali da se ne stegne ponovo.
Izmesati brasno i so,dodati margarin i hladnu vodu i umesiti testo. Oblikovati testo u loptu,zaseci jedan santimetar dubine praveci krst.






Uviti u kesu i staviti u frizider da odstoji 30 minuta.
Ostalih 600 grama margarina razraditi i oblikovati kvadrat debljine 2 santimetra. Vratiti u frizider da se ponovo stegne.
Izvaditi testo iz frizidera i rastanjiti samo krajeve testa,sredinu ostaviti debelu,napraviti oblik kao cvet.







U tako napravljeno testo umotati margarin,kao pismo ga preklopiti.








Malo rastanjiti testo i vratiti ga u frizider na jos 30 minuta.









Kada ga izvadite,staviti ga na radnu povrsinu posutu brasnom i rasanjite testo u oblik pravougaonika.






Prevuci prvi kraj do sredine pa drugi preko njega da ispadnu 3 sloja. Testo ponovo vratiti u frizider na pola sata.











Postupak ponoviti jos tri puta na isti nacin i svaki put testo drzati u frizideru tacno 30 minuta.
Ako pravite kiflice od ovog testa,obavezno ih pre uvijanja premazite umucenim jajetom da ne izgube oblik prilikom pecenja. Premazite i kada napravite oblik, i pospite susamom po zelji,ukoliko su slane...
Oblike i filove birajte prema zelji i ukusu.
Peci na 200 stepeni oko 25 minuta.



Testo je mnogo bolje od kupovnog. Jeste da se utrosi puno vremena i strpljenja,ali se trud definitivno isplati.

четвртак, 06. јануар 2011.

Hristos se rodi!









Neka ovaj Badnji dan bude vama radostan, puno zdravlja , puno sreće uz krst časni , ikonu i sveće. Neka badnjak sveto drvo podari vam zdravlje prvo i nek tamjan zamiriše ,nek veseljem kuća diše . Nek se čuje pesme glas ,BLAGOSLOVI BOŽE NAS.Nek HRISTOVO sveto drvo udovolji mojoj želji da u SREĆI I VESELJU ŽIVE MOJI PRIJATELJI!!!!

уторак, 04. јануар 2011.

Kleopatra torta






Ova torta je moja kreacija,ja sam je sama izmislila,kombinacijom ukusa koji se meni svidjaju, a i mojim ukucanima.
A, ja sam poznata po tome da ispunjavam zelje kao dobra vila...


Sastojci za koru:
5 belanaca
8 kasika secera
1 kasika sirceta
Izmutiti belanca sa secerom dobro i na kraju dodati kasiku sirceta.
Korice osusiti oko pola sata na 100 stepeni. Tako napraviti 3 kore.


Prvi fil:
1/2 litre mleka
200 grama secera
2 kasike gustina
4 kasike brasna
200 grama cokolade
15 zumanaca
1 vanil secer
250 grama margarina
Umutiti zumanca sa gustinom,brasnom i malo mleka i vanil secerom. Ostatak mleka pomesati sa secerom i staviti na kuvanje. Svo vreme mutiti da ne zagori i da se ne stvaraju grudvice.
Na kraju dodati cokoladu. U hladan fil umesati razradjen margarin.

Drugi fil:
200 grama secera
200 grama oraha
250 grama slag krema
2 dl mineralne vode za mucenje slaga

Otopiti secer i u njega dodati orahe. Pomesati. Masu izruciti na nauljen pleh i ostaviti da se ohladi. Kada se stegne,izlomiti i izlupati tuckom za meso (ako imate avan,lakse je u njemu).
Umutiti slag krem sa mineralnom vodom,pomesati sa usitnjenim grilijasem.

Filovati: kora - fil sa cokoladom - slag krem sa grilijasem,dok ne potrosite sastojke. Tortu premazati ostatkom drugog fila. Po zelji,pospite narendanom cokoladom.


Torta je preukusna! Moja mozda bas nije u ''vinklu'',ali ukus je fantastican!

субота, 01. јануар 2011.

Srecna Nova godina






Sve nevolje, patnje, borbu i slabosti ostavite za sobom. Počnite od ovog sekunda da očekujete bolje. Zivot je kratak, ne bojte se nikoga, budite hrabri i volite, jer vredimo baš onoliko koliko znamo da volimo. Od sveg srca Vam želim sve najbolje u Novoj godini!