среда, 31. август 2011.

Slani rolat




Potrebno je za koru:
4 dl mleka
100 gr margarina
100 gr brasna
5 jaja
1 kafena kasicica soli


Fil:
150 gr krem sira
2 dl pavlake
100 gr salame


U dva decilitra vruceg mleka rastopiti margarin,dodati brasno razmuceno u preostala dva decilitra mleka i so. Mesati i kuvati dok ne pocne da se odvaja testo od posude u kojoj se priprema. U prohladjenu masu umutiti jedno po jedno jaje. Peci u plehu oblozenom papirom za pecenje,20 minuta na 200 stepeni i 10 minuta na 180 stepeni. Pecenu koru uviti u mokru krpu kao rolat.
Pomesati sir i kiselu pavlaku,,premazati ohladjenu koru,posuti rendanom salamom i uviti u rolat.

Lagan i veoma ukusan,pomalo neobican slani rolat...

недеља, 28. август 2011.

nagrade 7 links tag game

Ovom nagradom me je obradovala draga Maja. Kako sam bila premorena i skuvana od spremanja cerkicinog treceg rodjendana,napornog posla i tako to,bas sam se odusevila. Tu su neka pitanjca na koja moram da odgovorim,pa evo ih:


1.Najlepsi post
2.Najpopularniji post
3.Kontraverzan post
4.Post koji je najvise pomogao/dobrodosao
5.Iznenadjujuce uspesan post
6.Post koji nije dobio zasluzenu paznju
7.Post kojim se najvise ponosim

Pravila ove igre su da odgovorimo na 7 sledecih pitanja i da nagradu prosledimo na 5 blogova po nasem izboru.

Odgovori:
1) Najsladja Kinder Bueno torta
2) Ako je po broju pregleda,onda je to Kolac sa visnjama
3) Momenti uzivanja
4) Najlepsa lesnik torta
5) Kinder kolac
6) Kesten dezert torta
7) Rigojanci kolac



Prosledjujem:
1) Sanji
2) Jovani
3) Jeleni
4)  Veri
5) Zori

Ako prihvate igricu,verujem da imaju i sta da kazu a i da pokazu! Haj''mo devojke,pokazite se! :)

среда, 24. август 2011.

Mancmelou torta - nepecena







moje prvo iskustvo sa figuricama... ovoga puta sa ratluk masom...




Mojoj dragoj devojcici za treci rodjendan... Bila je odusevljena i dok sam pravila mackicu,cupkala je masu i jela...


Bilo je jako toplo,a ja zbog obaveza oko spremanja rodjendana i radnog vremena,nisam uspela da se najbolje organizujem pa mi se jos i slag opustao,frizider na izmaku duse,u kuhinji najmanje 15 stepeni vise nego napolju,gosti pristizu a spric za dekoraciju ne d'o Bog nikom.... Sve u svemu,uspela sam nekako. Srecom,bila je pomrcina (napolju smo slavili) pa se moja bruka bas i nije primetila a na ukus se,verujte,niko nije pozalio.
Uh...



Potrebno je:
vece pakovanje piskota ili 24 komada
4 soljice skuvane kafe
1 l mleka
150 gr pudinga od vanile
200 grama secera
margarin
100 gr cokolade
24 komada mancmelou-a ili 4 kutije
250 krem slaga


Priprema:
U jedan litar mleka skuvati 150 gr pudinga od vanile (po uputstvu sa kesice),sa 200 gr secera. Ostaviti da se ohladi. Razraditi margarin i umutiti mikserom u masu. Smesu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati 100 gr omeksale cokolade a druga ostaje kakva jeste.


Filovati:
Piskote umakati u vrucu kafu i redjati na pravougaoni posluzavnik,tako da po duzini budu 3 piskote a po sirini 8. Na piskote staviti krem sa cokoladom. Naredjati mancmelou po duzini 6 a po sirini 4. Preko toga ide zuti deo fila. Umutiti slag i obloziti tortu.


Torta se pojela kao da je nikada nije ni bilo... Svi srecni,zadovoljni,siti, a za moj kiks nemaju pojma... :D



недеља, 21. август 2011.

Rolat sa mentom











 
Kora:

3 jaja
 
1 pavlaka
 
1 solja ulja
 
6 kasika brasna
 
50 gr rendanog kackavalja
 
jedan prasak za pecivo
 
malo mente
 
so



Fil: :
 
400 gr krem sira
 
50 grama pecenice
 
50 grama sunke
 
50 gr kackavalja
 
1mladi luk
 
malo mente

U jednoj posudi sa malo soli umutiti belanca.
U drugoj posudi umutiti zumanca sa malo soli,dodati pavlaku.ulje,mentu i umutiti. Dodati kackavalj,prasak za pecivo i brasno,sjediniti. Na kraju dodati belanca i lagano promesati.
Peci na 180 stepeni oko 15 stepeni.
Gotovu koru umotati u vlaznu krpu i urolati. Ostaviti da se hladi.
Pecenicu,sunku,kackavalj,mladi luk iseckati na kockice,pomesati sa krem sirom i dodati mentu.
Ukoliko se koristi sveza menta,staviti je u manjoj kolicini jer ima intenzivniji i ukus i miris.
Odmotati pazljivo koru iz pamucne krpe i polako nafilovati pa je ponovo umotati i ostaviti da se hladi.
Prijatno!


недеља, 14. август 2011.

Buhtle sa sirom





Sastojci:
600 gr mekog brasna
minjon kvasca
kasicica secera
80 ml ulja
200 ml jogurta
1 jaje
1 zumance
200 ml mleka
1 kasicica soli

Fil:
250 gr kravljeg sira
100 gr edamera
1 jaje
malo bibera

Za premazivanje;
jaje
susam


Kvasac izmrviti,dodati secer i malo mleka i ostaviti da nadodje. Brasnu dodati mleko,ulje,zumance,jogurt,so pa dodamo uskisnut kvasac sa mlekom,umesimo glatku smesu. Testo ostavimo na toplom 30 minuta da odmori.
Kravlji sir ocediti,dodati edamer,biber i jaje i dobro izmesati.
Testo podeliti na male loptice. Loptice rastanjiti dlanom,staviti pola kasicice nadeva i ponovo oblikovati lopticu. Poredjati u podmazan pleh,premazati jajetom,posuti susamom i ostaviti da odstoje jos 15 minuta.
Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta. Pecene prekriti cistom pamucnom krpom krpom i ostaviti da se ohlade.


понедељак, 08. август 2011.

Plazma torta



Sastojci:
6 zumanaca
6 kasika secera
1 margarin
800 gr mlevene plazme
4 dl soka od narandze
100 gr pecenog mlevenog lesnika

Slag krem (150 gr)  umucen sa  2 dl hladne mineralne vode
malo rendane cokolade


Umutiti secer sa zumancima i kuvati fil na pari. Skuvan,ohladjen umutiti sa razradjenim margarinom. U masu umesati mlevenu plazmu i dodavati postepeno sok od narandze i mesati varjacom. Po potrebi zasucite i rukave. :) Na kraju dodati lesnike,dobro sjediniti i masu izruciti na tacnu i oblikovati rukama. Ukrasiti torticu umucenim slagom,posuti rendanom cokoladom ili po zelji  oblikovati i obloziti fondanom. Pustite masti na volju...

U svakom slucaju,
         prijatno Vam bilo!

субота, 06. август 2011.

Kakao kocke



Testo :
 
3 jaja
 
5 soljica od crne kafe secera
 
5 soljica jogurta
 
3 soljice ulja
 
9 soljica brasna
 
1 prasak za pecivo
 
na vrh kasicice sode bikarbone
 
2 kasike kakaoa u pola smese
 
 
Glazura :
 
100 grama cokolade
 
4 kasike ulja
 
Umutiti belanca sa secerom,dodati zumanca i mutiti dok se secer ne istopi potpuno. Dodati ulje,jogurt i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo i sodom bikarbonom.
Polovinu mase izliti u pleh oblozen papirom za pecenje a u drugu polovinu mase dodati kakao. Promesati,sjediniti i sipati preko zute mase.
Kolac peci na srednjoj temperaturi oko pola sata i proveravati cackalicom da li je dovoljno pecen iznutra.
Gotov,prohladjen kolac preliti glazurom od cokolade.