недеља, 27. новембар 2011.

Pijana torta



                                                         Posna torta



Kora :
250 grama mlevenih oraha
200 gr šećera
200 gr brašna
300 ml crnog vina
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanil šećera
pola kašicice sode bikarbone
kašičica cimeta
mleveni karanfilić
Za fil :
6 kašika džema od kajsije
Glazura: :
150 grama čokolade
malo margarina
malo ruma
Izmešati brašno,prašak za pecivo,sodu bikarbonu i ostale suve sastojke i na kraju crno vino i dobro izjednačiti smesu.
Peći 30 minuta na 180 stepeni.
Pečenu,ohlađenu koru preseći da se dobiju dve kore.
Džem od kajsija ugrejati pa filovati kore.
Premazati tortu glazurom koja se pravi od margarina,čokolade istopljenih na pari uz dodatak ruma ili nekog likera.
Prijatno.

петак, 18. новембар 2011.

Božanstvena torta









Sastojci:

Za kore :
15 belanaca
24 kašike šećera
15 kašika mlevenih oraha
6 kašika brašna
Za fil :
1,2 l mleka
15 žumanaca
10 kašika šećera
9 kašika brašna
250 gr šećera u prahu
300 gr margarina
150 gr mlevenih oraha
300 gr crne čokolade
4 dl slatke pavlake








Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg,a zatim dodavati šećer i mutiti da se šećer istopi. Na kraju dodati brašno i orahe i lagano promešati varjačom.
Obložiti pleh papirom za pečenje i sipati smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Od preostalog materijala napraviti još dve kore.
U šerpu sipati 8 dl mleka,dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti 2 dl mleka sa žumancima i brašnom i sipati u ključalo mleko i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. Ohladiti.
Umutiti 250 gr margarina sa šećerom u prahu i dodati smesi sa žumancima. Mutiti mikserom da bude homogeno.
Mlevene orahe preliti sa 2 dl vrelog mleka.
Izdvojiti trećinu smese od žumanaca i u nju dodati poparene orahe,a u ostatak fila dodati 200 gr istopljene čokolade i umutiti mikserom.
Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade,a potom naneti polovinu šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom. Premazati je belim filom sa orasima,naneti preostali šlag i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati preostalim filom od čokolade.
Na umerenoj temperaturi otopiti 100 gr čokolade sa 50 gr margarina i preliti preko torte.



Sam naziv sve govori...


недеља, 13. новембар 2011.

Torta Katarina







Sastojci za grilijas:
300 gr oraha
200 gr kristal secera


Sastojci za kore:
5 jaja
5 kasika secera
polovina pripremljenog grilijasa
3 kasike griza
(tako se prave dve kore)


Sastojci za trecu koru:
6 belanaca
200 grama secera
150 gr seckanih oraha
50 gr suvog grozdja
4 kasike brasna
2 kasike ulja


Sastojci za fil:
6 zumanaca
2 jaja
8 kasika secera
250 gr margarina
250 gr secera
 200 ml slatke pavlake


Priprema:

Uprziti secer ali paziti da ne zagori i dodati orahe. Smesu izruciti u nauljenu posudu i ostaviti da se stegne. Ohladjeno izlupati tuckom za meso. Podeliti na 2 dela.


Umutiti jaja i secer penasto,dodati griz i polovinu grilijasa. Peci koru na 180 stepeni oko 15 minuta,dok ne dobije finu braon boju. Tako dve kore napraviti..

Umutiti 6 belanaca umutiti sa 200 gr secera,dodati seckane orahe,suvo grozdje,brasno i dve kasike ulja. Peci koru na 200 stepeni oko 10 minuta.


Umutiti zumanca sa secerom,dodati 2 cela jaja pa kuvati na pari. Ohladiti. Razraditi margarin sa secerom u prahu i pomesati sa filom. Umutiti slatku pavlaku i dodati filu.


Filovati: prva kora - fil - druga kora - fil - prva kora - fil i na kraju obilno,celu tortu namazati umucenim slagom i ukrasiti po zelji.







четвртак, 10. новембар 2011.

Slavski kolač








 

 

Za šare :
300 - 350 gr brašna
2 dl vode
Testo :
1 svež kvasac
2 kašike šećera
500 ml mlake vode
čaša ulja
četvrt margarina
1 kg brašna
kašika soli
Za šare zamesite tvrdo testo od brašna i vode. Podelite ga,od jednog dela razvucite tanku koru,odvadite dvet krugova modlom ili ili čašom i od njih praviti razne šare - cvetove,klasje,listove,krst,ružice... Drugi deo testa za šare sačuvajte.
Zamesite testo za kolač. Pomešajte kvasac sa dve kašike šećera,brašnom i malo mlake vode. Nakon što kvasac nadodje,nalijte ostatak vode,ulje,dodajte brašno i zamesite testo.
Rastopite margarin i pomešajte ga sa četiri kašike ulja. Umačite dlan u margarin i nastavite sa natiranjem testa uz dodavanje brašna sve dok ne utrošite margarin. Zatim pokrijte testo i ostavite da ponovo nadodje.
Podelite testo na dva dela. Posudu obložiti papirom za pečenje. Od jednog formirati loptu i staviti u posudu u kojoj ce se peći kolac. Od drugog dela napraviti dugu liniju paje uplesti kao pletenicu. Staviti oko lopte. Ostaviti da nadodje.
Za to vreme pravite šare od prvog testa. Kada kolac nadodje,poredjajte šare. Umutiti jaje i premazati kolač pa posuti susamom. Ukoliko je slava posna,kolač se ne premazuje. Pokrijte kolač preostalim prvim testom od brašna i vode.
Ispeći kolač u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.


Moj prvi slavski kolač...