понедељак, 20. фебруар 2012.

Čokoladne tortice







Kora :
 
8 jaja
 
200 gr šećera
 
200 gr brašna
 
kesica praška za pecivo
 
5 kašika ulja
 
5 kašika mleka
 
2 kašike kakaoa
 
 
Fil: :
 
7 dl mleka
 
200 gr šećera
 
200 gr čokolade
 
250 gr margarina
 
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
 
2 jajeta
 
 
Glazura: :
 
100 gr čokolade
 
3 kašike šećera
 
100 gr margarina
 
4 kašike mleka
 
 
Dekoracija :
 
sitno rendana čokolada
 
sitno voće po izboru (ribizle,borovnice,maline,jagode)
 
 
Sjediniti navedene namirnice i ispeći koru u rerni zagrejanoj na 170 stepeni oko 25 minuta i kada se ispeče ostaviti da se ohladi. Kada je potpuno hladna,čašom ili okruglom modlicom vaditi krugove,pa svaki poprečno prerezati na pola.
Za fil je potrebno: U kipuće mleko dodati čokoladu,razmućen puding sa jajima i šećerom. Skuvati gust fil i ostaviti da se ohladi.
Zatim,dodati penasto umućen margarin i dobro sjediniti. Sve krugove premazati filom i spojiti.
Napraviti glazuru od navedenih sastojaka i preliti cele tortice.
Preko posuti sitno rendanom čokoladom i ukrasiti voćem.
 

недеља, 19. фебруар 2012.

Nagradica












Draga Majo,hvala od srca!

Nagrade prosledjujem:
1. Sanji
2. Jovani
3. Marijani
4. Mirjani
5. Laki
6. Zori
7. Aleksandri
8. Dragani
9. Visnji
10. Phiphy



Ovo je jedan mali delic onih blogova koje iskreno cenim i postujem,pratim redovno i uvek se obradujem  novim postom.

O sebi nista novo nemam dodati. Koliko volim da pravim slatkise,vidi se iz prilozenog. Nisam nesto jesna ali obozavam da pravim. Ucim svakodnevno,uvek nesto novo saznam i trudim se da to i primenim u svakom novom isprobavanju recepta. Oduzimam,dodajem,kako mi je volja i cef,i uvek nesto novo ispadne...

Pozdrav svim blogerkama,u nadi da cemo se jednog dana zaista i upoznati.


петак, 10. фебруар 2012.

Pita sa domaćim korama

Andrijana



Testo :
1 kilogram brašna
kašičica soli
kašika ulja
kašika sirćeta
oko 0,5 l mlake vode
svinjska mast
ulje
Fil: :
1 kg sitnog sira
5 jaja
kašičica soli
jedna čaša pavlake
Zamesiti testo srednje tvrdoće i mesite ga malo duže,sve dok se u njemu,kad se zaseče nožem,ne prave rupice ,a na površini mehurići. Zatim testo podeliti na 12 loptica. Na 4 mesta staviti po 3 loptice,razvucite od njih koricu veličine tacne za kolače,pa ih sve tri sastavite otopljenom svinjskom mašću. Odozgo gomilicu premažite uljem. Isto uradite i sa ostalim korama. Na ovaj način dobićete 4 kore.
Kad odstoje oko 30 minuta,krenite sa razvlačenjem. Pre toga na sto prostreti stoljnjak da ga ceo prekrije,pa kore razvlačiti dok možete u rukama,a potom stavite preko stoljnjaka i razvlačite dok možete. Poželjno je da kore budu što tanje. Tako razvučene kore poprskati uljem i preko staviti jednu četvrtinu fila. Uvijati koru pomoću stoljnjaka do polovine,a drugu koru na isti način,samo sa druge strane. Dobijene "rolate" uviti u krug i staviti u dobro podmazanu tepsiju.
Složenu pitu premazati uljem da se sija i staviti da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni.


понедељак, 6. фебруар 2012.

Kakao šnite

Andrijana       



Kora :
 
10 kašika brašna
 
4 jajeta
 
200 gr šećera
 
100 gr suvog grožđa
 
50 gr seckanih oraha
 
2 dl kisele pavlake
 
2 kašike kakaoa
 
prašak za pecivo
 
 
Nadev :
 
pekmez od šljiva ili kajsija
 
 
Glazura: :
 
120 gr margarina
 
4 kašike šećera
 
3 kašike skuvane jake crne kafe
 
100 gr crne čokolade
 
 
 
Žumanca umutiti sa šećerom,dodati pavlaku,brašno pomešano sa praškom za pecivo,kakao pa onda suvo grožđe i seckane orahe. Dobro sjediniti.
Posebno umutiti belanca. Dodati dobro umućeni sneg od belanaca u smesu sa žumancima.
Smesu sipati u podmazanu tepsiju i peći u zagrejanoj rerni,na 150 stepeni oko 40 minuta. Pečen kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Ohlađen premazati u tankom sloju pekmezom po želji.
Napraviti glazuru od navedenih sastojaka pa preliti preko hladnog kolača. Iseći na kocke željene veličine i servirati...

Prijatno!

петак, 3. фебруар 2012.

Nugat torta







 
 
Kora :
 
7 belanaca
 
100 gr šećera
 
100 gr krupnije samlevenih oraha
 
2 kašike mlevenog keksa
 
1 kašika brašna
 
 
Prvi fil :
 
21 žumance
 
16 kašika šećera
 
200 gr bele čokolade
 
5 dl mleka
 
2 pudinga od vanile
 
4 kašike šećera
 
2 margarina
 
 
Drugi fil :
 
250 gr šlaga
 
3 dl mineralne vode
 
300 gr pečenih mlevenih lešnika
 
100 gr mlečne čokolade
 
Umutiti dobro benaca sa šećerom,dodati mleveni keks,orahe i blago promešati. Napraviti 3 takve kore.

Za prvi fil dobro umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari. Pri kraju dodati belu mlečnu čokoladu i još malo kuvati. U međuvremenu skuvati pudinge u mleku i ostaviti da se ohlade. Kada su oba fila ohlađena,sjediniti ih i polako dodavati u margarin i još mutiti dok ne dobijete penastu kremu.

Za drugi fil je potrebno umutiti šlag krem i dodati mlevene lešnike i rendanu čokoladu.
Filovati redosledom kora - prvi fil - drugi fil i tako dok se ne utrosi sav materijal.




Prijatno!