петак, 27. април 2012.

Najlepsa cokoladna torta







Tri kore od po:
6 belanaca
5 kasika secera
6 kasika mlevenog keksa
3 kasike kakaoa
1 kasika brasna


Prvi fil:
4 pudinga od cokolade
1 l mleka
5 kasika secera
400 gr cokolade


Drugi fil:
18 zumanaca
10 kasika secera
margarin
200 gr secera u prahu


Priprema:

Kora:
Belanca penasto umutiti sa secerom. Kada se dobije cvrst sneg,dodati keks,kakao,brasno i lagano varjacom promesati da se sjedini. Sipati smesu u pleh oblozen papirom za pecenje. Peci koru u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta. Napraviti tri takve kore.

Fil prvi:

U litar mleka skuvati puding sa secerom. Dok je jos vruce,ubaciti izlomljenu cokoladu i mesati da se otopi. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mesanje.

Fil drugi:
Umutiti zumanca sa secerom i skuvati na pari pa ohladiti.

Umutiti margarin sa secerom u prahu.

Dodati fil od zumanaca i izraditi mikserom. Dodavati kasiku po kasiku,sve vreme muteci,fil sa cokoladom. Dobro izraditi da se dobije homogena smesa.

Umutiti 500 gr slag krema sa dve case mineralne vode.

Filovati kora - fil - slag.


Ukrasiti tortu po zelji rendanom crno belom cokoladom.




Torta je veoma izdasna i pogodna je za velika slavlja. A ukus... Jednostavno fenomenalan!

уторак, 24. април 2012.

Bananice - cvetici



Sastojci:
30 gr zelatina
800 gr secera
1 ekstrat banane
1 prehrambena boja (zuta ili zelena)
200 gr cokolade
1 kasika margarina


Priprema:
3 zelatina staviti u 1 dl hladne vode. Dok to stoji, uspinovati 800 gr secera u 2 dl vode (da prokuva oko 10 minuta. U zelatin dodati ekstrat banane i prehrambenu boju. Zelatin dodati uspinovanom seceru i mutiti mikserom 20 minuta. Sipati prvo otopljenu cokoladu sa kasikom margarina u silikonski kalup, pa kasikom smesu sa secerom i zelatinom. Staviti kalup u zamrzivac da se cokolada dobro stegne i da bi se lakse izvadili oblici iz kalupa.

недеља, 22. април 2012.

Ledene kocke od jabuka



Sastojci
  • 1 kg rendanih jabuka
  • 600 ml vode
  • 350 g šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • malo cimeta
  • 400 g posnog keksa
  • 2 kesice šlaga u prahu
  • 200 ml vode
      
 Priprema
Jabuke oljuštiti, narendati i kuvati 5 minuta u 300 ml vode. Dodati šećer i puding razmućen sa ostatkom vode. Kuvati smesu 3 minuta, dodati cimet i promešati. Ja sam jabuke kuvala malo duze jer sam ih rendala na krupnije,ne volim da hrska pod zubima,nego da bude kremasto. U kalup naizmenično ređati red keksa, red vrućeg fila, dok se ne potroši sav materijal. Staviti u frižider da se ohladi. Šlag umutiti sa vodom, ukrasiti prohlađene kocke od jabuka i servirati.


Prijatno!