субота, 30. јун 2012.

Rusticni kroasani by Vera



Odusevila me je ovim kroasanima i nisam mogla da ih zaobidjem,vec sam ih isti dan napravila kada je objavila post na blogu...


Vera,hvala! Divne su!


Recept mozete naci i ovde.



Ja sam malo promenila,ali samo malo...


Potrebno je:
Za testo:
1 kg brasna
2 kašicice soli
1 minjon kvasca
  3 jaja
1 dl mlake vode
6 dl mleka
Za premaz
4 kašike masti

Za premazivanje kiflica
1 jaje


Priprema:
U mlako mleko sa šećerom razmutite kvasac.
Ostale sastojke stavite u jedan sud, sem mleka.
Kada kvasc zapeni  dodajte ga brašnu i mleko i zamesite meko testo.
Ostavite ga 1h da se udvostruci.
Potom testo podelite na četiri dela.
Svaki deo premesite i oblikujte loptu.
Potom svaku loptu malo oklagijom razvijte i premažite sa kašikom masti.
Tako ponovite četiri puta, s tim što zadnju koru ne mažete jer nećete moći da oklagijate.
Zatim rastanjite kore u krug.
Debljine ne deblje od 1cm.
Raseci na trouglove.
Uvijte.
Redjajte u pleh,premazite jajetom.
Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.

недеља, 24. јун 2012.

Grcki sladoled







Sastojci:
2 l mleka
5 kasika secera
5 kesica zelatina
300 gr slag krema
500 gr mlevenog keksa
2 kasike Nescafe-a
2 kasike kakaoa


Razmutiti zelatim u 10 kasika hladne vode. Odvojiti 4 dl mleka za mucenje slag krema. Ostatak mleka prokuvati sa secerom,prohladiti i pomesati sa nabubrelim zelatinom. Ostaviti na hladnom da se zgusne do gustine meda. Umutiti slag sa odvojenih 4 dl mleka i dodavati kasiku po kasiku zgusnute mase. 
Umucenu masu podeliti na tri dela. U jedan umesati mleveni keks u drugi kakao i kafu a treci ostaje beo. 
Obloziti folijom vecu posudu. Prvo sipati beli deo, pa deo sa kafom,i na kraju,deo sa keksom. Ostaviti u zamrzivacu da prenoci. Izruciti na tacnu i ukrasutu slagom po zelji.

Idealna poslastica za ove vrucine.

четвртак, 21. јун 2012.

Kineska salata








Potrebno je:
jedna solja (za belu kafu) pirinca
3 solje vode
1 kasika karija
1 kasika soli
4 kisela krastavcica
4 obarena jajeta
250 gr pileceg filea
100 gr majoneza
180 gr kisele pavlake
jedna kasika susama


Solju pirinca skuvati u tri solje vode sa kasikom soli i kasikom kari zacina. Ohladiti. Iseckati kisele krastavcice na kockice. Obarena jaja iseckati isto na kockice,pileci file na trakice. Pomesati pavlaku i majonez. Kasiku susama sipati u tiganj bez ikakve masnoce i mesati varjacom dok ne dobije finu braon boju i pocne da mirise. Prohladiti. Sjediniti sve pripremljene sastojke sa smesom od majoneza i pavlake i na kraju dodati susam. Promesati.
Salatu dobro ohladiti i posluziti.

Prijatno!

недеља, 17. јун 2012.

Vocne princeze








Sastojci za testo:


2 dl ulja
2 dl vode
200 gr brasna
4 jaja

Za fil:
1 l mleka
14 kasika brasna
4 jaja
3 vanil secera
14 kasika secera
kasika margarina
300 gr visanja
300 gr malina
300 gr jagoda


Sipati ulje i vodu u posudu istaviti da se kuva. U provrilo staviti brasno i mesati d se lepo sjedini. Ostaviti da se ohladi. U hladnu smesu umutiti jaja mikserom,jedno po jedno. Kasicicom vaditi smesu i redjati u pleh oblozen papirom za pecenje. Peci na 200 stepeni 20 minuta i ne otvarati rernu prilikom pecenja. Ostaviti u rerni da se ohlade,ni onda ne otvarati da ne splasnu prilikom nagle promene temperature.
Hladne seci na pola i filovati.

Priprema fila:
Staviti mleko sa secerom i vanil secerom da se kuva na vatri. Umutiti jaja sa brasnom da bude homogeno. Sipati smesu u provrilo mleko. Mesati varjacom i kuvati da bude gusto. Ohladiti.
Dodati kasiku margarina i dobro izmesati.
Jagode iseckati na kockice. Visnje oprati i ocistiti od kostica. Maline takodje oprati.
Voce pomesati sa filom,moze posebno moze i sve zajedno.
Ukusno je svakako.
Filovati krofnice i ohladjene sluziti.


Osvezavajuce i veoma ukusne!

субота, 16. јун 2012.

Bela salata









Potrebno je:
 400 gr testenine kosi makaron
200 gr sunkarice
1 pavlaka
2 glavice sitno seckanog crnog luka
200 gr majoneza
1 cen belog luka
200 gr tvrdog kozjeg sira


Testeninu obariti "al dente" u posoljenoj vodi sa dodatkom dve kasike ulja. Procediti i prohladiti. Narendati kozji sir,pomesati sa pavlakom i majonezom. Ocistiti crni i beli luk i usitniti ga. Sunkaricu iseci na trakice. Pomesati sve sastojke u velikoj ciniji i ostaviti da se dobro ohladi. Servirati i sluziti.


среда, 13. јун 2012.

Lisnati puzici








Za testo:
0,5 l mleka
minjon kvasca
kasicica secera
2 kasicice soli
1 kg brasna
3 jaja
1 dl ulja
200 gr margarina

Za fil:
200 ml kecapa
kesica origana
200 gr sunke
200 gr kackavalja


Podgrejati mleko da bude mlako. Razmrviti minjon kvasca u mleku sa dodatkom kasicice secera i tri kasike brasna. Ostaviti da narasta.
Razmutiti jaja,dodati ulje i so pa pomesati sa nadoslim kvascem. Umesiti testo i ostaviti 30 minuta da odmara.
Nadoslo testo podeliti na 18 loptica. Rastopiti margarin. Svaku lopticu rastanjiti i 5 premazati margarinom pa preklopiti sestom. Poslednju ne mazati. Uraditi isto sa preostalim jufkicama.
Narendati sunku i kackavalj. Dodati origano.
Rastanjiti testo u pravougaonik,posuti sunkom i kackavaljem pa sipati kecap preko fila. Urolati. Seci rolat na kriske debljine 2 cm i redjati u pleh oblozen papirom za pecenje. Svaku krisku premazati umucenim jajetom i peci na 200 stepeni 20 minuta.



Ukusne su i mekane cak i sutradan,ako docekaju...

понедељак, 11. јун 2012.

Salata sa jogurtom i krastavcima









Potrebno je:
100 gr majoneza
0,5 l jogurta
1 pavlaka
1 kg svezih krastavaca
2 cena belog luka
so i biber

Pomesati majonez,jogurt,pavlaku. Ocistiti beli luk i provuci ga kroz presu. Pomesati beli luk sa pripremljenom smesom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Oljustiti krastavce i iseci na tanke listice. Potopiti krastavce u smesu,dobro ohladiti i sluziti.

Prijatno!

субота, 09. јун 2012.

Osvezavajuca torta




Potrebno je:
1,5 litar mleka
3 pudinga od vanile
5 kasika secera
1 margarin
duplo pakovanje piskota
1 kg banana
1/2 kg kivija
duplo pakovanje jafa biskvita
200 gr slaga
100 gr cokolade


Priprema:
Odvojiti pola litre mleka i u njemu razmutiti puding a jedan litar staviti da se kuva sa 5 kasika secera. Kad mleko provri,umesati smesu od odvojenog mleka i pudinga. Kuvati do dobre gustine uz neprestano mesanje. Skloniti sa vatre i prohladiti. Razraditi margarin i muteci mikserom dodavati kasiku po kasiku pudinga. Iseckati banane na kolutove a kivi na kockice. Umesati voce varjacom u pripremljen fil.
Redjati piskote 3 x 8 na tacnu. Preko piskota preliti polovinu fila. Poredjati jedan red jafa keksa pa premazati drugom polovinom fila. Umutiti 200 grama slaga sa casom mineralne vode da bude cvrst. Premazati tortu odozgo i sa strane slagom. Otopiti cokoladu na pari sa dve kasike ulja i isarati tortu sa otopljenom cokoladom.


Prava poslastica za predstojece vrucine...

четвртак, 07. јун 2012.

Kremaste kocke







Kora:
4 jaja
4 kasike secera
4 kasike vruce vode
3 kasike brasna
1 kasika kakaoa
100 gr otopljene cokolade
pola kesice praska za pecivo

Fil:
1 l slatke pavlake
300 gr gorke cokolade
100 gr secera


 Glazura:
200 gr cokolade
4 kasike ulja

Umutiti jaja sa secerom,dodati vodu,brasno i kakao pomesani sa praskom za pecivo i na kraju otopljenu cokoladu. Izliti smesu u pleh oblozen papirom za pecenje i peci 10 minuta na 200 stepeni.
Napraviti dve takce kore.
Umutiti blago slatku pavlaku sa secerom i dodati cokoladu otopljenu na pari. Ostaviti da se ohladi.

Nafilovati korice,preliti glazurom i malo prosarati da se cokolada pomesa sa filom da dobije "mramorni" izgled i ostaviti na hladnom. Seci na kocke i sluziti.

Kremasto i na brzinu...

субота, 02. јун 2012.

Sendvic pita







 Recept je od nase drage Jafi sa Coolinarike u malo izmenjenom obliku ( ne znam kako sam ja procitala psenicni griz umesto kukuruznog) ali je super ispalo. :D




Potrebno je:

Za testo:
pola minjona kvasca
2 dl mleka
1 dl ulja
kasicica secera
2 kasicice soli
2 jaja
3 kasike pavlake
100 gr psenicnog griza
oko 800 gr psenicnog brasna

Za premaz testa:
kasika margarina
1 jaje

Za fil:
200 gr sunkarice
2 kasike pavlake
100 gr mariniranih sampinjona
origano
bosiljak
kecap po zelji

Za posipanje:
susam


Priprema:

U mlako mleko staviti malo secera i kvasac i malo sacekati da kvasac nadodje. Dodavati ostale sastojke i umesiti glatko testo koje se ne lepi. Testo treba biti mekano. Podeliti ga na dve jednake polovine. Za vreme dok pripremate pitu, ukljucite rernu na 200 stepeni da se zagreje. Testo ne kisne vec samo noliko koliko treba da pripremite pleh i fil. Uzeti veci pleh i dobro namazati dno i strane uljem.Razviti oklagijom prvu koru malo vecih dimenzija od pleha i staviti na dno. Visak testa prilepiti uz stranice pleha. Razraditi margarin i pomesati sa jajetom te time premazati koru. Preko staviti napravljenu smesu od sunkarice,pavlake,kecapa,

origana i bosiljka i mariniranih sampinjona. Rasklagijati  drugo testo,staviti preko smese, i dobro pritisnuti gornju koru da se ne bi razdvojila od fila prilikom pecenja. Po vrhu pitu premazati preostalom smesom od margarina i jajeta i  posuti susamom. Peci u zagrejanoj rerni oko 30 minuta  na 200 stepeni, probati cackalicom da li su svi slojevi peceni, i ispeci pitu do blago rumene boje.Gotovu pitu izvaditi iz rerne i prekriti kuhinjskom krpom.

Za veceru dusu dalo...

Prijatno!