недеља, 10. јул 2011.

Mostarske kocke




Potrebni sastojci:


Za koru:
4 jaja
180 gr secera
250 gr brasna
1 prasak za pecivo
2 kasike kakaoa
4 dl mleka
180 ml ulja
6 kasika pekmeza od kajsije




Za fil:
5 kasika secera
20 kasika vode
100 grama krupnije mlevenih badema
100 grama mlevenih oraha
200 gr cokolade
pola margarina




Priprema:
Umutiti penasto belanca,dodati secer,zumanca,brasno,pekmez,kakao,ulje,mleko i prasak za pecivo.
Razliti smesu u nauljen i pobrasnjen pleh i ispeci u zagrejanoj rerni na 220 stepeni,oko 40 minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti sa strane.
U serpi skuvati zajedno margarin,vodu i secer. Dodati cokoladu,mesati dok se ne rastopi,a zatim staviti orahe i bademe,promesati i preliti preko tople kore.
Kolac ohladiti,staviti u frizider i ostaviti da se stegne.
Iseci na kocke i servirati.




Socan i divan za ove paklene vrucine...

5 коментара:

  1. Анониман11. јул 2011. 00:23

    Oh ovo cu praviit.Volim definitivno ovakve stvari:)

    ОдговориИзбриши
  2. Iako se pečenje od čak 40 minuta čini dugim (a kuhinja se grije li grije), svejedno sam sigurna da je ovo odličan kolač. Ipak, malo dok zahladi (pa bude samo oko 30 C!). Bilježim.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam,divne ste! Verujte,ne pada mi tesko da, kao veštica pored kazana,stojim pored šporeta i pravim poslastice. Trud se svakako isplati jer je kolac fantastican. Imala sam neki badem i nisam znala kako da ga upotrebim,za tortu je malo a i želela sam da ukombinujem sa čokoladom i da se oseti jer nekako mi u korama sve gubi onaj šmek i hrskavost. Badem sam blanširala (barila u vodi dva minuta da bi se kožica sljuštila) ,malo ispekla pa ga upotrebila. Probajte kolacic,hladan je zaista prelep!

    ОдговориИзбриши