понедељак, 31. јануар 2011.

Cokoladne princes krofne

Ja cu vam napisati isto onako kako sam ih ja sada napravila. Malo sam izvodila "kerefeke",napravila onako kako mi se svidja,pa se mislila u sebi "kud puklo,da pukne". Moja svekrvica voli ''princeze'' ali sa standardnim filom,''zutim'' kako bi rekla... Moj "muzic - puzic'' mi govori,pravi sta god hoces,ali sa cokoladom. I 'ajd sad...
Ispunjavam zelje,kako kome i kako kad i kako god... Jedino,uzivam da pravim ali i ne bas da jedem... U cetvrtak pravila "Karamel pitu",po ko zna koji put,svekrva je doruckuje,pa se zasladi istom,pa kad opet ogladni,opet isece pokoje parce,tako da nedelju nije docekala... :) A nedelja bez MOJIH kolaca,nije nedelja... Zna se: rucak po Banatski pa onda dezert...Kafa... Pa,popodnevna dremka.

Neki dan se cujem sa dragom Majom,i pita me da li ja jedem nesto,kada sam mrsava kao glista?... :D Ili je to genetika? Iskreno,genetika mozda jeste,ali ja vise volim kada drugi napravi a ja se samo namestim.... Iako ni tada ne jedem puno,samo mi oci gladne... Ili mi se ne svidi ili se brzo zasitim... Kako god... Eto odgovora,zasto sam k'o glista. :D


Elem,i ja sam tri puta upropastila krofne. Jednom mi je testo splasnulo,nisam znala da ne treba otvarati rernu dok se ne ohlade. Jednom mi je fil bio ''ne daj Boze'',treceg puta se ne secam gde sam zabrljala a onda sam konacno uspela da napravim kako treba. Ako se neko odluci da napravi,nece se pokajati jer mislim da sam dobre instrukcije dala... :)





A sad recept:

mera: casa od jogurta :)

casa ulja
casa vode
prstohvat soli
kasicica secera
250 grama brasna
kasicica praska za pecivo
4 jaja
Vodu,ulje,so,secer prokuvati i kada pocne da vri,ubaciti brasno pomesano sa praskom za pecivo.
Prohladiti i umesati 4 jaja,jedno po jedno. Kazu da masa treba ostati cvrsta.
Kasikom vaditi masu i redjati na pleh oblozen papirom za pecenje. Meni je od ove mase ispalo 16 velikih krofni.
Peci na 200 stepeni dok ne dobiju finu boju. Nikako ne otvarati rernu! Ostaviti da se i ohlade u rerni.
Reckavim nozem ih seci na dva dela vodoravno.

Fil po mojem:
1 litar mleka
jedan puding od cokolade
50 grama gustina
3 kasike brasna
80 grama cokolade
jedan margarin
10 kasika secera

Odvojiti malo hladnog mleka,pomesati sa pudingom,gustinom,brasnom i malo secera. Ostatak secera sipati u ostatak mleka. Staviti da se kuva,i kada provri,pomesati sa dobro razmucenom masom bez grudvica.
Dobro mesati prilikom kuvanja,da ne zagori i da bude ravnomerno gust krem. Ubaciti i cokoladu. Ostaviti da se ohladi pa na kraju staviti margarin i dobro izmesati da masa bude jednaka.
Filovati krofne spricem,poklopiti i ukrasiti topljenom cokoladom...



A sad prijatno!