уторак, 11. јануар 2011.

Domace lisnato testo

1 kg brasna
750 gr margarina
5 dl hladne vode
2 kafene kasicice soli


Priprema:


Istopiti tacno 150 grama margarina i ostaviti da se ohladi ali da se ne stegne ponovo.
Izmesati brasno i so,dodati margarin i hladnu vodu i umesiti testo. Oblikovati testo u loptu,zaseci jedan santimetar dubine praveci krst.






Uviti u kesu i staviti u frizider da odstoji 30 minuta.
Ostalih 600 grama margarina razraditi i oblikovati kvadrat debljine 2 santimetra. Vratiti u frizider da se ponovo stegne.
Izvaditi testo iz frizidera i rastanjiti samo krajeve testa,sredinu ostaviti debelu,napraviti oblik kao cvet.







U tako napravljeno testo umotati margarin,kao pismo ga preklopiti.








Malo rastanjiti testo i vratiti ga u frizider na jos 30 minuta.









Kada ga izvadite,staviti ga na radnu povrsinu posutu brasnom i rasanjite testo u oblik pravougaonika.






Prevuci prvi kraj do sredine pa drugi preko njega da ispadnu 3 sloja. Testo ponovo vratiti u frizider na pola sata.











Postupak ponoviti jos tri puta na isti nacin i svaki put testo drzati u frizideru tacno 30 minuta.
Ako pravite kiflice od ovog testa,obavezno ih pre uvijanja premazite umucenim jajetom da ne izgube oblik prilikom pecenja. Premazite i kada napravite oblik, i pospite susamom po zelji,ukoliko su slane...
Oblike i filove birajte prema zelji i ukusu.
Peci na 200 stepeni oko 25 minuta.



Testo je mnogo bolje od kupovnog. Jeste da se utrosi puno vremena i strpljenja,ali se trud definitivno isplati.