субота, 22. јануар 2011.

Kroasane sa pecurkama

Toliko sam bila skepticna oko tog pravljenja kiflica,kroasana i svega toga,da ne umem da vam opisem. Mislila sam da to nikada necu nauciti,a samo nisam nikad ni pokusala. Zapravo jesam,jednom,ali nije bila moja greska,vec u receptu. Napravila sam sve kako treba,ali poslusala sam recept do kraja,u kojem je pisalo da umesene kifle trebaju stajati u plehu,pre pecenja,citava dva sata. Mozete misliti kako su ispale... Nozem sam ih sekla iz pleha,jer su se spojile skroz. Zapravo,pravila sam jos jednom,opet recept kriv,necete verovati... Kaze nema cekanja da kvacas radi :( ,niti cekanja da narastu.... Jos jednom :( .... Mozete misliti kakve su bile.... Kada su se ohladile,mogle su se jesti... Nekako... Vruce su delovale "zivkasto" a hladne i nisu bile tako lose,jedino sto su bile malene... :( Ja nikada ne bih napisala recept pogresno,uvek kako ja to radim i uslikam,da uverim narod... Ne vredi lagati jer laz uvek izadje na videlo... Hvala Bogu!
Dakle,ako se ikada neko usudi da napravi ove moje,moze me pljunuti ako sam pogresan "recepis" dala... :)






Za testo je potrebno:
1/2 litre mleka
jedna kockica kvasca
jedna kasicica secera
jedna kasicica soli
2 jaja
casa jogurta
jedno zumance
jedna casa ulja
brasna po potrebi, sa jednim praskom za pecivo

Za premazivanje:
250 grama margarina

Ugrejati mleko i u njemu rastopiti kvasac sa kasicicom secera i kasicicom soli. Dodati malo brasna i ostaviti da odstoji dok kvasac ne pocne da deluje.
Posebno umutiti 2 jaja,zumance, sa jednom casom ulja,jednom casom jogurta. Pomesati sa podignutim kvascem i umesiti testo tek da se ne lepi za ruke.
Ostaviti na toplom da nadodje oko pola sata.

Razmesiti testo na pobrasnjenoj povrsini i podeliti testo na 16 jufkica. Osam rastanjiti i premazivati omeksalim margarinom,osim poslednje,i slagati jednu na drugu. Poslednju podvuci ispod ostalih da margarin ne bi iscureo prilikom oklagijanja.

Napraviti dve obge.

Svaku razvuci rukama,malo oklagijom ali pazljivo.
Seci na cetvrtine i svaku na jos 5 delova. Puniti iseckanim mariniranim pecurkama.
Izadje oko 40 kroasana.

Ostaviti da odstoje jos pola sata da nadodju.

Svaku premazati umucenim jajetom i posuti susamom. Peci na 200 stepeni do fine zlatno-braon boje.







Jednostavno su prelepe!