понедељак, 14. март 2011.

Breskvice











Sastojci:
3 jaja
200 ml ulja
200 ml mleka
300 g šećera
1 kesica Vanilin šećera
800g pšeničnog brašna
2 kašičice praška za pecivo



Punjenje:
nekoliko kašika džema od kajsije
malo mlevenih oraha
mrvice od izdubljenih, pečenih breskvica,20 g maslaca,malo ruma


Za ukrašavanje:
malo zelene i crvene prehrambene boje
kristal šećer i malo šećera u prahu
ekstrat od maline ili jagode



Priprema: U dublju posudu stavite jaja, šećer, mleko i ulje. Mutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom, zatim dodajte postepeno prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Izvadite iz činije i na blago pobrašnjenoj radnoj površini mesite ručno dok ne dobijete finu i glatku smesu koja se ne lepi za ruke, po potrebi dodajte još malo brašna. Tako pripremljeno testo pokrijte celofanom i ostavite da odstoji oko sat vremena da se testo odmori. U međuvremenu podmažite tepsiju i obložite je papirom za pečenje. Zagrejte rernu.
Odstojalo testo premesite, oblikujte male kuglice i poslažite ih na tepsiju. Stavite da se peku.
Izdubite donju stranu kuglica oštrim nožićem.

Krem: Mrvice od izdubljenih breskvica pomešajte sa džemom od kajsije i mlevenim orasima.
Otopite maslac, dodajte šećer u prahu, mlevene orahe, mrvice i malo ruma. Izmešajte viljuškom tako da dobijete ujednačenu smesu. Eventualno dodajte malo vode.
Podelite kuglice, pa pomoću kašičice napunite udubljenja u kuglicama i spajajte po dve, tako da dobijete breskvice. Koristite naizmenično jedan i drugi fili ili po želji samo jedan od njih.


Pomesati vodu i ekstrat od maline ili jagode,umakati breskvice,malo prosusiti i uvaljati u kristal secer.


Prijatno!