петак, 18. новембар 2011.

Božanstvena torta









Sastojci:

Za kore :
15 belanaca
24 kašike šećera
15 kašika mlevenih oraha
6 kašika brašna
Za fil :
1,2 l mleka
15 žumanaca
10 kašika šećera
9 kašika brašna
250 gr šećera u prahu
300 gr margarina
150 gr mlevenih oraha
300 gr crne čokolade
4 dl slatke pavlake








Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg,a zatim dodavati šećer i mutiti da se šećer istopi. Na kraju dodati brašno i orahe i lagano promešati varjačom.
Obložiti pleh papirom za pečenje i sipati smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Od preostalog materijala napraviti još dve kore.
U šerpu sipati 8 dl mleka,dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti 2 dl mleka sa žumancima i brašnom i sipati u ključalo mleko i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. Ohladiti.
Umutiti 250 gr margarina sa šećerom u prahu i dodati smesi sa žumancima. Mutiti mikserom da bude homogeno.
Mlevene orahe preliti sa 2 dl vrelog mleka.
Izdvojiti trećinu smese od žumanaca i u nju dodati poparene orahe,a u ostatak fila dodati 200 gr istopljene čokolade i umutiti mikserom.
Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade,a potom naneti polovinu šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom. Premazati je belim filom sa orasima,naneti preostali šlag i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati preostalim filom od čokolade.
Na umerenoj temperaturi otopiti 100 gr čokolade sa 50 gr margarina i preliti preko torte.



Sam naziv sve govori...