четвртак, 10. новембар 2011.

Slavski kolač








 

 

Za šare :
300 - 350 gr brašna
2 dl vode
Testo :
1 svež kvasac
2 kašike šećera
500 ml mlake vode
čaša ulja
četvrt margarina
1 kg brašna
kašika soli
Za šare zamesite tvrdo testo od brašna i vode. Podelite ga,od jednog dela razvucite tanku koru,odvadite dvet krugova modlom ili ili čašom i od njih praviti razne šare - cvetove,klasje,listove,krst,ružice... Drugi deo testa za šare sačuvajte.
Zamesite testo za kolač. Pomešajte kvasac sa dve kašike šećera,brašnom i malo mlake vode. Nakon što kvasac nadodje,nalijte ostatak vode,ulje,dodajte brašno i zamesite testo.
Rastopite margarin i pomešajte ga sa četiri kašike ulja. Umačite dlan u margarin i nastavite sa natiranjem testa uz dodavanje brašna sve dok ne utrošite margarin. Zatim pokrijte testo i ostavite da ponovo nadodje.
Podelite testo na dva dela. Posudu obložiti papirom za pečenje. Od jednog formirati loptu i staviti u posudu u kojoj ce se peći kolac. Od drugog dela napraviti dugu liniju paje uplesti kao pletenicu. Staviti oko lopte. Ostaviti da nadodje.
Za to vreme pravite šare od prvog testa. Kada kolac nadodje,poredjajte šare. Umutiti jaje i premazati kolač pa posuti susamom. Ukoliko je slava posna,kolač se ne premazuje. Pokrijte kolač preostalim prvim testom od brašna i vode.
Ispeći kolač u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.


Moj prvi slavski kolač...