субота, 29. октобар 2011.

Karamel torta

 
 
 Nešto jeftinija varijanta slatkiša...
 
 
Testo :
 
16 kašika ulja
 
10 kašika šećera
 
16 kašika mleka
 
jedan prašak za pecivo
 
malo sode bikarbone
 
brašna po potrebi
 
 
Fil: :
 
4 kasike šećera
 
1,5 l mleka
 
15 kasika brašna
 
200 gr šećera
 
5 kesica vanil šećera
 
2 kasike kakaoa
 
Sjediniti sastojke za koru i podeliti na 4 dela. Kore razvijati na podmazanoj i pobrašnjenoj poledjini pleha.
Kore izbockati viljuškom pre nego sto stavite u rernu. Peći desetak minuta na 200 stepeni dok blago ne porumene.
Ispeci sve četiri kore i ostaviti da se prohlade. Za to vreme,pripremati fil.
Staviti kristal šećer u posudu da se istopi ali da ne pregori. Pomešati brašno,šecer,mleko i vanil šećer i sipati u karamelisan šećer na ringli. Mešati svo vreme dok se masa ne počne odvajati od zida posude. Na kraju dodati 2 kašike kakaoa.
Vrućim filom premazivati kore i slagati jednu preko druge. Ostaviti toru da prenoći i preklopiti je necim teškim da se fil fino rasporedi.
Preliti čokoladnom glazurom. 

Prijatno!