среда, 05. октобар 2011.

Šeri torta










Kora :
 
8 belanaca
 
200 gr šećera
 
80 gr čokolade
 
80 gr margarina
 
100 gr brašna
 
2 čaše soka od višanja za prelivanje kore
 
 
Fil: :
 
8 žumanaca
 
200 gr šećera
 
220 gr brašna
 
7 dl mleka
 
300 gr čokolade za kuvanje
 
250 grama margarina
 
pola čašice ruma
 
500 gr višanja (očišćenih)
 
šlag za ukrašavanje
 
 
Umutiti belanca sa šećerom,dodati otopljenu čokoladu i otopljen ali ohladjen margarin. Na kraju dodati brašno i lagano promešati smesu da ne "spadne". Masu sipati u podmazan i pobrašnjen pleh i staviti da se peče na 200 stepeni oko 10 minuta. Pečenu i prohlađenu koru preliti sokom od višanja.
Odvojiti malo mleka i umutiti ga sa žumancima i brašnom a ostatak mleka kuvati sa šećerom. U provrilo mleko sipati pripremljenu smesu i dodati 300 gr čokolade. Mešati varjačom da ne zagori. Skloniti sa ringle kada masa počne da se odvaja od zida posude. Ostaviti da se hladi.
Umutiti margarin dodavajuci kašiku po kašiku ohlađenog fila. Dodati pola čašice ruma. Na kraju umešati višnje varjačom.
Premazati filom koru i ukrasiti po želji umućenim šlagom.