петак, 10. фебруар 2012.

Pita sa domaćim korama

Andrijana



Testo :
1 kilogram brašna
kašičica soli
kašika ulja
kašika sirćeta
oko 0,5 l mlake vode
svinjska mast
ulje
Fil: :
1 kg sitnog sira
5 jaja
kašičica soli
jedna čaša pavlake
Zamesiti testo srednje tvrdoće i mesite ga malo duže,sve dok se u njemu,kad se zaseče nožem,ne prave rupice ,a na površini mehurići. Zatim testo podeliti na 12 loptica. Na 4 mesta staviti po 3 loptice,razvucite od njih koricu veličine tacne za kolače,pa ih sve tri sastavite otopljenom svinjskom mašću. Odozgo gomilicu premažite uljem. Isto uradite i sa ostalim korama. Na ovaj način dobićete 4 kore.
Kad odstoje oko 30 minuta,krenite sa razvlačenjem. Pre toga na sto prostreti stoljnjak da ga ceo prekrije,pa kore razvlačiti dok možete u rukama,a potom stavite preko stoljnjaka i razvlačite dok možete. Poželjno je da kore budu što tanje. Tako razvučene kore poprskati uljem i preko staviti jednu četvrtinu fila. Uvijati koru pomoću stoljnjaka do polovine,a drugu koru na isti način,samo sa druge strane. Dobijene "rolate" uviti u krug i staviti u dobro podmazanu tepsiju.
Složenu pitu premazati uljem da se sija i staviti da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni.