четвртак, 21. јул 2011.

Kesten dezert torta








Sastojci za koru:
5 belanaca
10 kasika kristal secera
1 kasika sirceta
100 grama pecenih neslanih samlevenih kikirikija


Sastojci za fil:
1,5 l mleka
200 gr gustina
 5 kasika brasna
15 zumanaca
300 gr secera
2 vanil secera
2 margarina
10 Kesten dezert cokoladica ili 200 gr kesten pirea

Priprema:
Umutiti dobro 5 belanaca sa 10 kasika secera dok se sav secer ne sjedini sa belancima i na kraju dodati kasiku sirceta. Posuti kikiriki po papiru za pecenje kojim je oblozen pleh. Preko kikirikija sipati masu od belanaca i susiti koru na 100 stepeni jedan sat. Na taj nacin napraviti jos dve kore,ukupno da bude tri.

Umutiti zumanca sa secerom i malo mleka,dodati brasno i gustin,sjediniti dobro da masa ne bude grudvasta.

Ostatak mleka staviti na vatru sa malo secera i vanil secerom i prokuvati. U provrilo staviti smesu sa zumancima i mesati da ne zagori. Dobro skuvan fil ostaviti da se ohladi.
U hladan fil umesati 2 razradjena margarina i dobro sjediniti.
Iseckati cokoladice na sitnije komadice pa umesati u fil. Ukoliko koristite kesten pire,samo ga malo razradite mikserom,dodajte malo ruma pa umesajte u osnovni fil.

Filovati kore tako sto cete staviti da strana sa kikirikijem bude gornja pa staviti fil,druga kora,fil,treca kora,fil i na kraju tortu obloziti sa 200 grama otopljene cokolade sa 4 kasike ulja,i uzeti modlu u obliku zvezde staviti na jos toplu glazuru i posuti unutrasnju povrsinu mlevenim kikirikijem. Zvezde redjati po zelji...



Torta je posebna i veoma zanimljivog ukusa bas zbog posebne arome kesten pirea...

Prijatno!