понедељак, 30. јул 2012.

Sitni posni kolaci







Recepti su sa bloga moje drage drugarice Maje sa bloga


Bajadera
Keks kuglice
Posni rolat sa visnjama
Kikiriki kocke
Rum kuglice



A recepti su:


Bajadera





POTREBNO JE:
 
400 gr secera
250 gr margarina
350 gr mlevenog keksa
100 gr gustina
100 gr mlevenih oraha(lesnika,badema)
3 stangle cokolade
 
GLAZURA:
 
100 gr cokolade
3 kasike ulja
Secer otopiti sa 20 kasika vode. Kad se otopi pustiti jos 5 min da kuva,pa dodati margarin da se otopi.U ciniju pomesati mleveni keks,gustin i orahe(ili lesnike,ili bademe ili mozete sve pomesano),pa dodati u rastopljen secer i sve sjediniti.Podeliti na dva dela i u jedan dodati 3 rebra otopljene cokolade.U manji pleh staviti providnu foliju,pa naneti prvo tamni deo,pa preko svetli.Cokoladu otopiti sa uljem,pa glazuru preliti preko
 
 
 
 
Keks kuglice
 
 
 
 
POTREBNO JE:
 
200 gr margarina
150 gr prah secera
200 gr mlevenog keksa
50 gr suvog grozdja
50 gr brusnica
5 kasika ruma
keks za valjanje
Izmutiti margarin sa prah secerom,pa im dodati mleveni keks.
U cinijicu brusnice i suvo grozdje preliti sa rumom da omeksaju.Ko ne voli rum,umesto njega moze staviti sveze cedjeni sok od pomorandze.
Brusnice i suvo grozdje dodati u smesu sa keksom,sjediniti ,praviti kuglice i valjati ih u mleveni keks (moze i u cokoladu,kokos...)




Posni rolat sa visnjama

 
 
POTREBNO JE:
 
250 gr margarina
500 gr secera
100 gr cokolade
2 case zamrznutih visanja
500 gr mlevenog keksa
3 lista oblande
Zamrzute visnje ostavite prvo da se odmrznu.
Margarin,secer,cokoladu i odmrzute visnje zajedno sa sokom staviti da provre.
Kad provre,skloniti ih sa vatre pa dodati mleveni keks.
Listove oblande prvo uviti u vlaznu krpu da omeksaju.
Fil podeliti na 3 dela i svaki deo premazati preko lista oblande,pa ga uviti u rolat.
 Kad se rolati stegnu,iseci ih na parcad.
 
Ja sam se odusevila ukusom.
 
 
 
Kikiriki kocke
  
 
 
 
Potrebno je:
 
100 ml vode
150 gr secera
150 gr mlevenog kikirikija
150 gr mlevenog  keksa
50 gr kakaa
100 gr margarina
100 gr crne cokolade
 
Glazura:
100 gr cokolade

Staviti vodu i secer da se kuvaju 6 minuta,pa dodati mlevene lesnike,mleveni keks i kakao,sjediniti i ostaviti da se malo prohladi.Dodati zatim umucen margarin,otopljenu cokoladu i mleveni kikiriki,pa smesu oblikovati u deblju koru u manji oblozen pleh.
Kad se stegne izruciti na tanjir,preliti sa cokoladnom glazurom i posuti mlevenim kikirikijem.
Ohladjen iseci na kocke.
 
 
 
 
 
 
Rum kuglice
 
Potrebno je:
300 gr mlevenog keksa
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
6 kašika ruma
100 gr mlevenih oraha
 
Margarin razraditi,dodati keks,rum,orahe,secer i rukama izraditi. Praviti kuglice i valjati u kristal secer.