субота, 21. мај 2011.

Havana







Sastojci:
1 litar mleka + 4 dl mleka za mucenje slaga
3 kesice zelatina
10 kasika secera
250 grama slaga
400 grama napolitanki od lesnika

Priprema:
Od litre mleka odvojiti 1,5 dl,staviti zelatin da nabubri a ostatak prokuvati sa secerom. Prokuvano skloniti sa vatre,dodati zelatin koji je nabubrio,izmesati da se istopi i kada se malo prohladi,masu staviti u frizider da se malo stegne,dovoljno da se malo zgusne i otprilike dobije gustinu strukture kase.
Umutiti 200 grama slaga sa 4 dl hladnog mleka,zatim dodavati kasiku po kasiku smese od zelatina i mleka i svo vreme mutiti mikserom da masa bude homogena.
Napolitanke cuvati na hladnom i kasnije ih samleti u blenderu ili izmrviti oklagijom dok su u kesi zatvorene.
Vecu posudu obloziti folijom po dnu i zidovima. Dno posuti samlevenim napolitankama,nasuti 14 kasika umucene smese i rasporediti da bude jednake debljine,ponovo posuti napolitankama i tako redom dok se materijal ne potrosi.
Kada zavrsite postupak,posudu zatvoriti folijom i staviti u frizider da prenoci.
Izvaditi iz kalupa i ukrasiti po zelji.


Poslastica na brzinu,za mlade mame koje nemaju vremena za sedenje pokraj sporeta,kao ja,ili za domacice pocetnice koje se tek uce radu u kuhinji, da budu sigurne da nece pogresiti prilikom pripreme ovog slatkisa.