недеља, 4. децембар 2011.

Cvet pogača











Za testo: :
700 gr brašna
250 ml mleka
125 ml ulja
2 jaja
1 kockica kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
Ostalo: :
100 gr rastopljenog margarina
1 žumance
1 kašika mleka 
 seme susama
U mlako mleko staviti šećer i kvasac da nadođe. U nadošli kvasac dodati sve ostale sastojke pa sa brašnom zamesiti glatko testo. Pokriti ga čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.
Nadošlo testo premesiti i podeliti ga na pola, a onda od jedne polovine odseći jedan kraj.Najmanji deo ostaviti sa strane,jer će on biti središnji deo pogače. 
Najveću polovinu testa podeliti na pet jednakih delova. Svaki deo posebno razvući u krug sa oklagijom.Svaki krug (do petog koji se ne premazuje) premazati sa rastopljenim margarinom i slagati jedan na drugi a peti razviti malo šire, staviti ga preko ostalih krugova i podviti ispod njih tako da se dobije pogača. Dobijenu pogaču pažljivo prebaciti u margarinom podmazanu i pobrašnjenu tepsiju .Sa oštrim nožem iseći je na osam delova, ostavljajući po 1 cm od kraja pogače.


Svaki deo posebno razlistati od sredine ka krajevima.Isti postupak ponoviti i sa drugom manjom polovinom testa, a onda je prebacite u sredinu.Takođe i nju isecite na osam delova vodeći računa o mestu sečenja,jer kad se latice razlistaju moraju da dođu između latica iz prvog reda .
Najmanji deo testa oblikovati u kuglu i staviti je u sredinu tepsije.


Umutiti žumance sa mlekom,pa premazati pogaču. Posuti  susamom.Pokriti pogaču i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje.Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C. Posle 10 minuta sa papirom za pečenje pokriti pogaču a temperaturu smanjiti na 180°C i peći još 20 minuta. Nakon toga skloniti papir sa pogače i peći još 6-7 minuta. Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije,pokriti je čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi.




Prijatno!

2 коментара: