четвртак, 22. децембар 2011.

Čokoladna torta sa lešnicima







 
 
Vrlo nesvakidašnjeg ukusa...
 
 
 
Kora :
 
6 jaja
 
6 kašika šećera
 
6 kašika pečenih mlevenih lešnika
 
1 kašika brašna
 
prašak za pecivo
 
1 kašika ruma
 
2 rebra rendane čokolade
 
 
Fil: :
 
1 l mleka
 
6 kašika brašna
 
vanil šećer
 
250 gr margarina
 
200 gr šećera u prahu
 
200 gr čokolade
 
8 kašika pečenih mlevenih lešnika
 
rum
 
 
Preliv :
 
malo ruma
 
100 grama čokolade
 
 
 
Žumanca i šećer umutiti. Dodati sneg od belanaca i lagano dodavati ostale sastojke za koru.
Smesu izliti u pripremljen pleh i peći na 170 stepeni oko 20 minuta.
Ohlađenu koru preseci na pola.
Mleko,brašno i vanil šećer kuvati na pari dok se ne dobije gustina za fil. Skinuti sa vatre,dodati lešnike i ostaviti da se ohladi.
Margarin i šećer u prahu umutiti i dodati filu. Dodati otopljenu čokoladu i rum te sve dobro umutiti i ostaviti da se ohladi.
Otopljenu čokoladu pomešati sa rumom i premazati koru. Nafilovati,poklopiti drugom korom i ponoviti postupak.
Ostatkom fila premazati celu tortu i ukrasiti po želji.