петак, 30. март 2012.

Bečke kocke









Kora :

 
70 gr prezli
 
3 kašike ruma
 
200 gr putera
 
4 kašike šećera
 
3 jajeta
 
130 gr čokolade
 
5 žumanaca
 
5 belanaca
 
120 gr šećera
 
200 gr mlevenih badema
 
marmelada od višanja
 
 
Glazura :
 
125 gr čokolade
 
1 kašika ulja
 
 Prezle preliti sa rumom i promešati. 
Umutiti 200 gr putera sa 4 kašike šećera. 
Dodati 3 jajeta i 130 gr otopljene čokolade. 
Postepeno umešati 5 žumanaca.
Umutiti 5 belanaca sa 120 gr šećera i lagano dodavati u prethodnu smesu. 
Dodati 200 gr mlevenih badema i prezle sa rumom.
Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta pa smanjiti na 170 i peći još 25 minuta.
Ohlađeno testo prerezati na pola,da se dobiju dve kore. 
Svaku premazati marmeladom od višanja i spojiti.
Napraviti glazuru od čokolade i ulja i prohladjenu preliti preko kolača.
 
 
 

уторак, 13. март 2012.

Čokoladni mafini







Testo :
270 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
200 gr šećera
100 gr margarina
2 jaja
150 ml jogurta
5 kašika mleka
2 kašike kakaoa
150 gr čokolade
Umutiti margarin sa šećerom da bude penasto. Dodati jaja,jogurt i mleko. Mešati dok smesa ne postane kompaktna i postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao.
U smesu dodati sitno iseckanu čokoladu.
U kalupe za mafine sipajte smesu do 2/3 udubljenja.
Mafine peći oko 15 minuta na 190 stepeni.

недеља, 11. март 2012.

Francuska pita






Prvo testo :
 
150 gr margarina
 
150 gr secera
 
7 zumanaca
 
150 gr brasna
 
pola kesice praška za pecivo
 
 
Drugo testo :
 
7 belanaca
 
150 gr secera
 
150 gr pecenih mlevenih lešnika
 
2 rebra cokolade
 
pola kesice praška za pecivo
 


Umutiti margarin sa secerom,dodati zumanca,i na kraju brasno sa praskom za pecivo. Staviti u podmazanu tepsiju.
Za drugo testo umutiti belanca sa secerom,dodati lesnike,topljenu cokoladu i prasak za pecivo. Drugo testo staviti preko prvog i zajedno peci na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kad se pita ohladi,preliti je cokoladnom glazurom ili slatkom pavlakom po zelji.
 

субота, 10. март 2012.

Nije kuvanje,vec izazov









Maki,stavljaš me na muke. :)

 
 
 
Pravila su:
1.Nabrojati tri najvise koriscene ili najdraze alatke u svom hobiju,tj.kuvanju
2.Nabrojati tri stvari koje bi zelele da imate
3.Izazvati svoja tri blog prijatelja
 
 
 
 
 
1. Alatka bez koje je nezamisliv rad u kuhinji,bar što se mene tiče, je mikser (još jedan u rezervi za svaki slučaj ),papir za pečenje (redovno poludim kada ga nestane) i činije svih mogućih veličina. Svekrva mi često govori da mi treba kuhinja od sto kvadrata da bi imala dovoljno prostora da te iste činije udenem gde stignem.
 
2. Planiram da kupim silikonske kalupe raznih oblika,to mi je trenutno na prvom mestu jer želim da isprobam svašta sa njima. Onda mi treba normalan špric za dekoraciju sa svim mogućim nastavcima. I poslednje a ne tako poslednje,nego najneophodnije na trećem mestu, mi je veliki okrugli kalup sa obručem,čisto da se ne patim vise sa šerpama... :D

3. Tri blog prijatelja koje izazivam su:
   1) Sanja
   2) Aleksandra
   3) Dragana

недеља, 04. март 2012.

Banana split torta










Kore :
 
5 jaja
 
5 kašika šećera
 
5 kašika mlevenih pečenih lešnika
 
kašika brašna
 
pola kesice praška za pecivo
 
 
Fil: :
 
1 l mleka
 
2 pudinga od vanile
 
4 kašike brašna
 
šećera po ukusu
 
2 kesice vanil šećera
 
250 grama putera
 
2 kašike šećera u prahu
 
 
 
Čokoladna glazura :
 
120 gr gorke čokolade
 
80 grama putera
 
8 kašika slatke pavlake
 
 
Ostalo :
 
6 banana
 
400 ml slatke pavlake
 
2 kremfiksa
 
sok od jednog limuna
 
Belanca umutiti u čvrst sneg. Dodati šećer,jedno po jedno žumance, pa mutiti da se dobije gusta smesa. 

Pomesati lešnike,brašno i prašak za pecivo,pa pažljivo dodati smesi od jaja. Smesu izliti u veći pleh i sušiti u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko sat vremena. Napraviti dve takve kore.

Pomešati brašno,puding i vanilu sa malo mleka. Ostatak mleka zakuvati sa šećerom (količina po želji) i u kipuće dodati puding. 
Fil ohladiti uz povremeno mešanje. 

Penasto umutiti puter sa šećerom u prahu. Postepeno dodavati puding sobne temperature.


Na tacnu staviti jednu koru,namazati s polovinom fila,prekriti drugom korom i ostatkom fila. 
Banane uzdužno preseći na pola,pa ih "provući" kroz sok od limuna. Poslagati ih preko fila i bogato zaliti pripremljenom glazurom od čokolade. Ohladiti i ukrasiti slatkom pavlakom umućenom sa kremfiksom.

Prijatno!