уторак, 9. новембар 2010.

Benko torta








Sastojci:



Za kore:
2 jaja
12 kasika secera
12 kasika mleka
1 kasika kakaoa
13 kasika brasna
1 prasak za pecivo

Fil:
1 litar mleka
10 kasika secera
1 margarin
200 grama mlevenih oraha
100 grama cokolade


Umutiti belanca sa secerom,dodati zumanca i mleko. Brasno pomesati sa praskom za pecivo. Dodati u smesu i lagano promesati. Na kraju dodati jednu kasiku kakao praha. Smesu sipati u okruglu posudu,tj. u serpu od 5 l. Naravno,prethodno je obavezno namazati i posuti brasnom. Tako napraviti dve kore. Svaku preseci tako da se dobiju 4 okrugle kore.

Staviti mleko i secer da se kuvaju, Kada provri,dodati margarin i cokoladu,a na kraju mlevene orahe,da se popare,ne da se kuvaju.

Obloziti istu serpu u kojoj su se pekle kore folijom ili celofanom. Malo fila posuti po dnu,pa staviti prvu koru,naliti je sa dve kutlace fila,ravnomerno. Koru malo izresetati nozem da bi kora fino upila soft.. I tako svaku koru preliti i bockati nozem.
Kada se potrosi sav materijal,serpu poklopiti. Ostaviti tortu da prenoci. Sutradan je izvaditi iz serpe na okruklu tacnu i ukrasiti je po zelji glazurom od cokolade ili je obloziti slagom...

Najbolja je kada se dobro ohladi...


Za ovu tortu znam,bukvalno,otkad znam za sebe. Moja baka Verka ju je pravila najbolje od svih,a ja naucila od nje...

4 коментара: