субота, 29. октобар 2011.

Karamel torta

 
 
 Nešto jeftinija varijanta slatkiša...
 
 
Testo :
 
16 kašika ulja
 
10 kašika šećera
 
16 kašika mleka
 
jedan prašak za pecivo
 
malo sode bikarbone
 
brašna po potrebi
 
 
Fil: :
 
4 kasike šećera
 
1,5 l mleka
 
15 kasika brašna
 
200 gr šećera
 
5 kesica vanil šećera
 
2 kasike kakaoa
 
Sjediniti sastojke za koru i podeliti na 4 dela. Kore razvijati na podmazanoj i pobrašnjenoj poledjini pleha.
Kore izbockati viljuškom pre nego sto stavite u rernu. Peći desetak minuta na 200 stepeni dok blago ne porumene.
Ispeci sve četiri kore i ostaviti da se prohlade. Za to vreme,pripremati fil.
Staviti kristal šećer u posudu da se istopi ali da ne pregori. Pomešati brašno,šecer,mleko i vanil šećer i sipati u karamelisan šećer na ringli. Mešati svo vreme dok se masa ne počne odvajati od zida posude. Na kraju dodati 2 kašike kakaoa.
Vrućim filom premazivati kore i slagati jednu preko druge. Ostaviti toru da prenoći i preklopiti je necim teškim da se fil fino rasporedi.
Preliti čokoladnom glazurom. 

Prijatno!
 

четвртак, 20. октобар 2011.

Čokoladni kolac sa kafom




Namirnice :
 
3 jaja
 
100 gr šećera
 
140 gr brašna
 
125 gr margarina
 
1,5 dl mleka
 
100 gr čokolade
 
260 gr sitno seckanih oraha
 
1 kasicica praška za pecivo
 
 
Sirup: :
 
2 dl vode
 
200 gr šećera
 
2 dl kafe
 
Na pari zajedno otopiti margarin i čokoladu. Mikserom dobro umutiti jaja i šećer,dodajte brašno,mleko i prašak za pecivo.
Izmešati pa dodati otopljenu čokoladu i,na kraju,orahe.
Sipati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kolač ostaviti da se ohladi.
Na jačoj vatri kuvati vodu i šećer oko 5 minuta. Dodati skuvanu i proceđenu kafu i toplim sirupom preliti hladan kolač.
Pre služenja držati u frižideru najmanje dva sata,da kolač dobro upije sirup.
Dekorisati kriškama pomorandži ili rendanom belom čokoladom po želji.
 

субота, 15. октобар 2011.

Kremasta torta







Još jedna u nizu... :D




Kora :
 
5 belanaca
 
10 kašika šećera
 
5 kašika seckanih oraha
 
3 kašičice prezli
 
2 kašike kakaoa
 
malo sirćeta
 
 
 
Fil: :
 
1/2 l slatke pavlake
 
100 gr šećera
 
100 gr šećera u prahu
 
5 kesica vanil šećera
 
5 žumanaca
 
1 kesica želatina
 
80 gr crne čokolade
Glazura: :
 
2 kesice želatina
 
2 čaše soka od višanja
 
 
 
Za koru umutiti belanca sa sirćetom. Sipati šećer i umutiti u čvrst sneg ,pa dodati orahe,kakao,prezle. Peći na 180 stepeni da se kora fino isuši.
Umutiti pavlaku. Želatin natopiti u 5 kašika hladne vode. Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom i kuvati na pari,pa u vruće dodati 1/2 nabubrelog želatina i ostaviti da se ohladi.
Čokoladu istopiti i pomešati sa drugom polovinom želatina i malo prohladiti ali paziti da se čokolada ne stegne.
Pavlaku podeliti na pola,pa u jedan deo dodati žumanca a u drugi čokoladu i šećer u prahu.
Složiti koru u kalup za torte. Prvo staviti tamni pa svetli fil. Ohladiti tortu pa preko glazirati želatinom rastopljenim u soku od višanja.

уторак, 11. октобар 2011.

Romansa kolac










Sastojci: :
 
2 jaja
 
5 soljica secera
 
1 soljica ulja
 
pola margarina
 
3 soljica mleka
 
4 soljice brasna
 
1 prasak za pecivo
 
100 grama cokolade
 
100 gr kokosa
 
2 kasike kakaoa
 
Priprema:
Umutiti jaja,4 soljice secera,ulje,2 soljice mleka,brasno ,prasak za pecivo,kakao, pa ispeci koru od tih sastojaka.
Otopiti secer,ostatak mleka,margarin,cokoladu i dodati kokos. Masu preliti preko ispecene hladne kore,posuti kokosom.
Seci na kocke zeljene velicine i servirati. 




Prijatno!

среда, 5. октобар 2011.

Šeri torta










Kora :
 
8 belanaca
 
200 gr šećera
 
80 gr čokolade
 
80 gr margarina
 
100 gr brašna
 
2 čaše soka od višanja za prelivanje kore
 
 
Fil: :
 
8 žumanaca
 
200 gr šećera
 
220 gr brašna
 
7 dl mleka
 
300 gr čokolade za kuvanje
 
250 grama margarina
 
pola čašice ruma
 
500 gr višanja (očišćenih)
 
šlag za ukrašavanje
 
 
Umutiti belanca sa šećerom,dodati otopljenu čokoladu i otopljen ali ohladjen margarin. Na kraju dodati brašno i lagano promešati smesu da ne "spadne". Masu sipati u podmazan i pobrašnjen pleh i staviti da se peče na 200 stepeni oko 10 minuta. Pečenu i prohlađenu koru preliti sokom od višanja.
Odvojiti malo mleka i umutiti ga sa žumancima i brašnom a ostatak mleka kuvati sa šećerom. U provrilo mleko sipati pripremljenu smesu i dodati 300 gr čokolade. Mešati varjačom da ne zagori. Skloniti sa ringle kada masa počne da se odvaja od zida posude. Ostaviti da se hladi.
Umutiti margarin dodavajuci kašiku po kašiku ohlađenog fila. Dodati pola čašice ruma. Na kraju umešati višnje varjačom.
Premazati filom koru i ukrasiti po želji umućenim šlagom.

недеља, 2. октобар 2011.

Medeno srce






Kora - mera je čaša od jogurta :
čaša šećera
čaša mleka
dve čaše brašna
kašičica sode bikarbone
kašičica praška za pecivo
pola kesice cimeta
Fil: :
8 kašika pekmeza od šljiva
Glazura: :
100 grama čokolade
4 kašike ulja
Žicom umešati šećer,mleko,brašno,dodati sodu bikarbonu i prašak za pecivo i na kraju dodati pola kesice cimeta. Sipati smesu u pleh podmazan i pobrašnjen i peći 7 - 10 minuta,ne treba da se ispeče do kraja.
Napraviti još jednu meru za drugu koru od istih sastojaka. Ukoliko pravite u manjem plehu,jedna mera će biti dovoljna s tim sto je treba podeliti na dva dela.
Izvaditi koru iz rerne,premazati je pekmezom i preliti smesom za drugu koru.
Vratiti kolač u rernu na još 7 minuta na 180 stepeni,taman dok dobije boju.
Rastopiti čokoladu sa uljem i premazati preko gotovog kolača.


Domaći kolač koji se pravi na brzinu a jako je ukusan.