субота, 31. децембар 2011.

Fina lešnik torta










Sastojci:

Kora:
4 belanaca
100 gr šećera
kašika prezli
ravna kašika brašna
ravna kašičica praška za pecivo
100 gr pecenog mlevenog lesnika
Prvi fil :
6 žumanaca
12 kašika šećera
1 l mleka
jedan margarin
100 gr krupno rendane bele čokolade
Drugi fil :
6 žumanaca
100 gr šećera u prahu
jedan margarin
100 gr crne čokolade
Za ukrašavanje :
4 kesice šlaga
Umutiti belanca u šne,dodati šećer,pa sve ostale suve sastojke. Podmažite pleh,obložite papirom za pečenje i pecite koru na 180 stepeni. Napraviti 3 takve kore.
Za prvi fil umutiti žumanca sa šećerom,malo hladnog mleka i brašnom. Ostatak mleka staviti da se kuva pa u provrilo ubaciti umućene sastojke. Mešati da ne zagori,kuvati do dobre gustine. U ohladjen fil umutiti maragarin pa dodati čokoladu te lagano promešati.
Za drugi fil je potrebno penasto umutiti margarin,dodati šećer,jedno po jedno žumance,pa rastopljenu čokoladu.
Kore filujte prvim pa drugim filom i celu tortu premazati umućenim šlagom.

четвртак, 22. децембар 2011.

Čokoladna torta sa lešnicima







 
 
Vrlo nesvakidašnjeg ukusa...
 
 
 
Kora :
 
6 jaja
 
6 kašika šećera
 
6 kašika pečenih mlevenih lešnika
 
1 kašika brašna
 
prašak za pecivo
 
1 kašika ruma
 
2 rebra rendane čokolade
 
 
Fil: :
 
1 l mleka
 
6 kašika brašna
 
vanil šećer
 
250 gr margarina
 
200 gr šećera u prahu
 
200 gr čokolade
 
8 kašika pečenih mlevenih lešnika
 
rum
 
 
Preliv :
 
malo ruma
 
100 grama čokolade
 
 
 
Žumanca i šećer umutiti. Dodati sneg od belanaca i lagano dodavati ostale sastojke za koru.
Smesu izliti u pripremljen pleh i peći na 170 stepeni oko 20 minuta.
Ohlađenu koru preseci na pola.
Mleko,brašno i vanil šećer kuvati na pari dok se ne dobije gustina za fil. Skinuti sa vatre,dodati lešnike i ostaviti da se ohladi.
Margarin i šećer u prahu umutiti i dodati filu. Dodati otopljenu čokoladu i rum te sve dobro umutiti i ostaviti da se ohladi.
Otopljenu čokoladu pomešati sa rumom i premazati koru. Nafilovati,poklopiti drugom korom i ponoviti postupak.
Ostatkom fila premazati celu tortu i ukrasiti po želji.

петак, 16. децембар 2011.

Crno-bela torta



Sastojci:

Kora :
5 jaja
100 gr šećera
100 gr pecenog mlevenog lesnika
80 gr putera
2 kašike gustina
2 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
par kapi arome lešnika
prstohvat soli
Fil: :
800 ml mleka
80 gr gustina
80 gr šećera
150 gr mlevenih lešnika
100 gr eurokrema (samo beli)
par kapi arome lešnika
200 ml pavlake za šlag
Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Belanca ulupati u čvrst sneg,zajedno sa prstohvatom soli.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom. Dodati gustin,prašak za pecivo i kakao i dobro umutiti. Zatim dodati otopljeni i prohlađeni puter,aromu lešnika i mlevene lešnike.
Lagano umešati sneg od belanaca. Smesu sipati u namašćen pleh i peći 30-35 minuta. Ohlađenu koru šreseći na dva dela.
Od 800 ml mleka oduzeti 6-7 kašika. U ostatak mleka umešati lešnike,aromu lešnika i beli deo eurokrema. Staviti da se kuva na laganoj vatri uz povremeno mešanje.
Gustin i šećer pomešati sa 6-7 kašika mleka. Kad mleko provri,dodati gustin i kuvati par minuta,uz neprestano mešanje,dok se ne dobije gust fil.
Ostaviti da se ohladi.
Umućenu pavlaku za šlag sjediniti sa ohlađenim filom i umutiti mikserom.
Nafilovati tortu i,po želji,ukrasiti voćem.



Prijatno!


Uživajte!

Mali jubilej pa vas i časim nečim posebnim...

Ovo je moj 100-ti post. Jeeeeeeeeee! :)

недеља, 11. децембар 2011.

Carska pita




Testo :
 
2 čaše ulja
 
4 jogurta ili kisela mleka
 
4 čaše brašna
 
4 jajeta
 
2 praška za pecivo
 
soli po ukusu
 
 
Punjenje :
 
200 grama seckane salame
 
5 kiselih krastavčića
 
4 pečene očišćene paprike
 
 
Umutiti jaja pa dodati ostale sastojke i razraditi da bude homogeno. Izliti masu u podmazan i pobrašnjen pleh.
Salamu,krastavčiće i pecenu papriku iseći na kockice i posuti u masu iz pleha.
Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći oko 30 minuta.
Prijatno!

петак, 09. децембар 2011.

Kiflice sa sirom i šunkom










Testo :
 
700 grama brašna
 
1 kockica kvasca
 
malo šećera
 
malo soli
 
2 dl tople vode
 
1 kašika putera
 
200 ml mleka
 
 
Fil: :
 
300 gr kuvane dimljene šunke
 
300 gr svežeg kravljeg sira
 
 
Premaz :
 
1 žumance
 
malo mleka
 
rastopljeni puter
 
 
Dobro usitniti sir i šunku.
Kvasac potopiti u malo toplog mleka sa šećerom i ostaviti da naraste. Brašno pomešati s naraslim kvascem,solju,puterom te mutiti mikserom uz dodavanje tople vode i mleka. Umesiti testo. Ostaviti da odmori.
Razviti testo,iseci na trouglove,na svaki staviti po kašičicu fila i uviti kiflice.
Pleh obložiti papirom za pečenje,poredjati kiflice i premazati umućenim jajetom,mlekom i rastopljenim puterom. Po želji posuti semenkama.
Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Prijatno!

недеља, 04. децембар 2011.

Cvet pogača











Za testo: :
700 gr brašna
250 ml mleka
125 ml ulja
2 jaja
1 kockica kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
Ostalo: :
100 gr rastopljenog margarina
1 žumance
1 kašika mleka 
 seme susama
U mlako mleko staviti šećer i kvasac da nadođe. U nadošli kvasac dodati sve ostale sastojke pa sa brašnom zamesiti glatko testo. Pokriti ga čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.
Nadošlo testo premesiti i podeliti ga na pola, a onda od jedne polovine odseći jedan kraj.Najmanji deo ostaviti sa strane,jer će on biti središnji deo pogače. 
Najveću polovinu testa podeliti na pet jednakih delova. Svaki deo posebno razvući u krug sa oklagijom.Svaki krug (do petog koji se ne premazuje) premazati sa rastopljenim margarinom i slagati jedan na drugi a peti razviti malo šire, staviti ga preko ostalih krugova i podviti ispod njih tako da se dobije pogača. Dobijenu pogaču pažljivo prebaciti u margarinom podmazanu i pobrašnjenu tepsiju .Sa oštrim nožem iseći je na osam delova, ostavljajući po 1 cm od kraja pogače.


Svaki deo posebno razlistati od sredine ka krajevima.Isti postupak ponoviti i sa drugom manjom polovinom testa, a onda je prebacite u sredinu.Takođe i nju isecite na osam delova vodeći računa o mestu sečenja,jer kad se latice razlistaju moraju da dođu između latica iz prvog reda .
Najmanji deo testa oblikovati u kuglu i staviti je u sredinu tepsije.


Umutiti žumance sa mlekom,pa premazati pogaču. Posuti  susamom.Pokriti pogaču i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje.Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C. Posle 10 minuta sa papirom za pečenje pokriti pogaču a temperaturu smanjiti na 180°C i peći još 20 minuta. Nakon toga skloniti papir sa pogače i peći još 6-7 minuta. Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije,pokriti je čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi.




Prijatno!