недеља, 29. мај 2011.

Sirup od zove












Sastojci: :
 
25 punih cvetova zove
 
5 litri vode
 
5 kg secera
 
10 limuntusa
 
2 konzervansa
 
 
Nasuti 5 litri vode u veci sud i redjati cvetove zove okrenute nadole,da se dobro natope. Ostaviti da prenoci prekriveno.
Sutradan procediti cvetove i vodu kroz udvostrucenu gazu.
U procedjeno sipati 5 kg secera,10 limuntusa i dva konzervansa. Promesati i ostaviti da se lepo sve istopi. Povremeno promesati.
Sirup flasirati i drzati na hladnom.
Moze se napraviti i bez konzervansa ali u tom slucaju se mora brzo potrositi.
Inace,zova je veoma lekovita biljka. Suseni cvetovi se mogu koristiti za spremanje caja koji je jako delotvoran kod kaslja.



субота, 21. мај 2011.

Havana







Sastojci:
1 litar mleka + 4 dl mleka za mucenje slaga
3 kesice zelatina
10 kasika secera
250 grama slaga
400 grama napolitanki od lesnika

Priprema:
Od litre mleka odvojiti 1,5 dl,staviti zelatin da nabubri a ostatak prokuvati sa secerom. Prokuvano skloniti sa vatre,dodati zelatin koji je nabubrio,izmesati da se istopi i kada se malo prohladi,masu staviti u frizider da se malo stegne,dovoljno da se malo zgusne i otprilike dobije gustinu strukture kase.
Umutiti 200 grama slaga sa 4 dl hladnog mleka,zatim dodavati kasiku po kasiku smese od zelatina i mleka i svo vreme mutiti mikserom da masa bude homogena.
Napolitanke cuvati na hladnom i kasnije ih samleti u blenderu ili izmrviti oklagijom dok su u kesi zatvorene.
Vecu posudu obloziti folijom po dnu i zidovima. Dno posuti samlevenim napolitankama,nasuti 14 kasika umucene smese i rasporediti da bude jednake debljine,ponovo posuti napolitankama i tako redom dok se materijal ne potrosi.
Kada zavrsite postupak,posudu zatvoriti folijom i staviti u frizider da prenoci.
Izvaditi iz kalupa i ukrasiti po zelji.


Poslastica na brzinu,za mlade mame koje nemaju vremena za sedenje pokraj sporeta,kao ja,ili za domacice pocetnice koje se tek uce radu u kuhinji, da budu sigurne da nece pogresiti prilikom pripreme ovog slatkisa.

понедељак, 16. мај 2011.

Nagradiceeeee.Jupiiiii...








Draga Marijana,najlepse hvala!



Potrebno je da odgovorim na tri pitanja:
1. Zašto ste otpočeli blogovanje?
 
Volim da pravim slatkise,to jest torte i kolace. Posto nisam bas bila sigurna u sebe jer sam pocetnik ali volim to da radim,desile su se neke nagradice i ja sam dobijala na samopouzdanju. Kasnije je to preraslo u druzenja i upoznavanja sa devojkama,zenama koje su me iskreno podrzale i davale mi snagu da izdrzim kada je bilo tesko. Sada je mnogo bolje jer ima jos COOL blogerki ciji mi se rad jako dopada i koje me isto tako podrzavaju i svaki put obraduju lepim komentarima. A to mi puno znaci!  Njima cu ovu nagradu i proslediti. Mozda su je dobile ali ovo je posebna zahvalnost njima. 

2. Kako ste odabrali ime za blog? 
Ime je potpuno moja ideja,u trenutku mi je palo na pamet i tako je i ostalo. Ime se pridrzava teme. :)


3. Koje su teme vašeg bloga?
Citajte naslov i sve ce vam se kasti samo. :)





Dakle,nagrade dobijaju:
1.  Maja
2. Sanja
3. Danijela
4. Zora
4. Dragana
5. Svetlana
6. Jovana


Hvala vam sto ste tako mile i drage!

недеља, 15. мај 2011.

Rum kuglice









Sastojci: :
200 grama mlevenog keksa
200 grama mlevenih oraha
250 grama secera u prahu
1 margarin
1 jaje
rum
2 kasike mlevene cokolade
Umesiti masu od navedenih sastojaka,praviti kuglice,valjati u orahe,struganu cokoladu i grubo mlevene lesnike.

четвртак, 12. мај 2011.

Kinder oblande



















Draga Marijana,ponovo tebi zahvaljujem! :)




Sastojci:



 
600 grama  mleka u prahu
 
800 grama secera
 
250 grama margarina
 
100 grama cokolade
 
3 lista oblande
 
Uspinovati secer sa 2 dl vode. Neka kljuca obavezno 5-10 minuta.
Posebno umutiti margarin,dodati mleko u prahu i sjediniti masu koliko je to moguce.
Vreo sirup sipati u umucen margarin i mleko u prahu i dobro izmiksati.
Podeliti masu na dva dela i u jedan dodati otopljenu cokoladu. Ostaviti da se prohladi i filovati: oblanda - crni deo - oblanda - beli deo - oblanda.


Nisam mogla pronaci mleko u prahu u radnjama a i jako je skupo,nisam znala da je tako papreno. Otisla u jednu radnju i pronasla pakovanje od 200 grama zamene za mleko u prahu,kosta 85 dinara. Ja nikad cula za to. Prodavacica kaze da uzimaju i to i da se jos niko nije pozalio. Uzeh i ja pa kud puklo... Iskreno,ne moze biti lose. Svi odusevljeni kao da je i pravo mleko u prahu.
Najcudnije od svega: postoji mleko u prahu kao zamena za prirodno mleko a ovo je zamena zamene mleka. Pa,stvarno...
 

среда, 11. мај 2011.

Nagradiceeeee.Jupiiiii...




Draga Marijana,mnogo ti hvala!


Nagrade prosledjujem:
Maji
Sanji
Dragani
Danijeli
Aleksandri
Svetlani
Jovani
Mariji
Zori
tasana065-i

Izvini,ali ne znam pravo ime. :D

O meni ne znam sta pisati vise,mislim da dela govore vise od reci.
Sve ste divne i prave umetnice,svaka na svoj nacin,i da je ovo zaista nezahvalno sto moram da samo deset odaberem a ima Vas sto puta vise! Sve ste prave domacice i svaka vam cast na tome!

недеља, 08. мај 2011.

Rafaelo kugle










Jedan od nacina pravljenja ove poslastice,a mislim da je ovo najekonomicnija varijanta.








Sastojci:
1/2 litre mleka
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
200 grama secera
300 grama kokosa
1 margarin


Razmutiti prasak za puding u malo hladnog mleka a ostatak pomesati sa secerom i staviti da se kuva. U provrilo mleko ubaciti razmucen prasak za puding u mleku i mesati da ne zagori. Kada se fino zgusne,skloniti sa vatre i u vruce umesati margarin i mesati dok se ne rastopi.
E,sad,recept kaze da bi trebalo ovu smesu ostaviti najkrace 4 sata,najduze da prenoci, da odmori pa umesati kokos i praviti kuglice. Ja sam kokos stavila odmah u vruce i odmah radila kuglice i valjala u kokos. Nije im nista falilo. :D



Prijatno!

субота, 07. мај 2011.

Rolat sa kokosom




Recept moje drage Marijane sa bloga.


Poslastica od majstora za sitne kolace!




Hvala,draga Marijana!




Sastojci:

350 gr mlevenog keksa
350 gr šećera u prahu
3 rebra čokolade
16 kašika kuvane kafe
150 gr kokosa
150 gr margarina

Mleveni keks pomešati sa 200 gr šećera u prahu, dodati otopljenu čokoladu i kafu. Masu dobro sjediniti, staviti na celofan posut sa malo šećera u prahu i rasklagijati u četvrtast oblik.
Pomešati kokos, margarin i 150 gr šećera u prahu, preliti sa 3 kašike vrele vode. Beli fil premazati preko crne mase, urolovati i ostaviti da odstoji 1 dan pre sečenja.


петак, 06. мај 2011.

Bajadera sa kikirikijem








Sa bloga moje drage drugarice Maje.


Majo,hvala ti!



 Drago mi je da sam svoju prvu porudzbinu sitnih kolaca uspesno obavila i da je musterija zadovoljna! :)







 
 
Sastojci: :
 
4oo grama secera
 
250 grama margarina
 
350 grama mlevenog keksa
 
100 grama gustina
 
100 grama mlevenog pecenog kikirikija
 
80 grama cokolade
 
 
Glazura :
 
100 grama cokolade
 
4 kasike ulja
 
za posipanje oko 20 grama kikirikija mlevenog
 
 
 
 
 
U ciniji pomesati mleveni keks,gustin i mleveni kikiriki.
Uspinovati 20 kasika vode sa 400 grama secera, i kada provri pustiti da kljuca jos 5 minuta.
Skloniti sa vatre i dodati margarin,mesati da se istopi. Zatim dodati smesu iz cinije i dobro sjediniti.
Podeliti masu na dva dela i u jedan dodati 80 grama rastoljene cokolade.
Obloziti manji pleh najlonskom folijom i rasuti prvo deo sa cokoladom i ravnomerno rasporediti,zatim preko staviti bledi deo i isto tako rasporediti.
Ostaviti da se malo ohladi,ja sam ostavila da prenoci. Kasnije posuti glazurom od cokolade a po zelji posuti i kikirikijem.
 


Bajaderu nisam nikada pravila,ovo je ''vatreno krstenje'' , sto bi rekla moja drugarica Maja. Sada vidim da nije nista bilo strasno i uopste ne znam cega sam se plasila...

недеља, 01. мај 2011.

Punjeni jastucici











Testo:
1/2 litre mleka
jedan minjon kvasca
jedna kasicica secera
3 jaja
1,5 dl ulja

2 kasicice soli
jedan kilogram brasna

prasak za pecivo
jedan margarin


Slani fil:

salama po zelji
pavlaka
malo bibera
malo tucane ljute paprike


Razmrviti kvasac i razraditi ga sa secerom,naliti toplo mleko i dodati malo brasna. Ostaviti da kvasac pocne da radi.
Dodati umucena jaja pomesana sa uljem,so i umesiti testo sa brasnom pomesanim sa praskom za pecivo. Ostaviti da malo odmori,dok se ne udvostruci. Razviti testo i podeliti na 16 jufkica. Svaku rastanjiti velicine tacne za kolace. Premazivati razmeksalim margarinom i pakovati na dve gomile od po 8 krugova,samo poslednju ne premazivati jer ce se lepiti za oklagiju. Ostaviti obe gomile da se odmore, pa rastanjiti sto tanje. Seci kvadrate zeljene velicine. Puniti pripremljenim filom od iseckane salame,pomesane sa pavlakom i zacinjene ljutom paprikom ili biberom po zelji. Spajati uglove kvadrata i sa strane da se ne odvoji prilikom pecenja.
Spojene strane staviti na donju stranu u podmazan pleh.
Jastucice prvo premazati margarinom pa umucenim jajetom.
Peci na 200 stepeni dok ne porumene blago.



Mekane k'o dusa! A odozgo je tako fina korica koja se lista zbog margarina...