четвртак, 28. октобар 2010.

Domace piroške







Sastojci:
500 grama brašna
kesica suvog kvasca
kasičica soli
2 žumanca
300 grama krompira
200 ml mleka
3 kašike ulja

Fil:
200 grama šunke
200 ml pavlake

ulje za prženje

Oljuštiti krompir i obariti ga.
Kada je skuvan,procediti vodu i ispasirati ga.
U prosejano brašno dodati kasičicu soli i suvi kvasac i dobro promešati. Odvojiti žumanca od belanca i dodati žumanca u posudu sa brašnom. Dodati ulje,pasiran krompir i mleko. Zamesiti glatko testo,i ostaviti da odstoji oko 45 minuta.
Iseckati šunku i pomešati sa pavlakom.

Za fil se još mogu upotrebiti sir i jaja,ajvar ili pindjur,seckana salama sa kečapom i origanom,po želji i ukusu,znači,ne mora biti šunka i pavlaka isključivo.

Posuti sto sa brašnom i premesiti testo. Razviti koru i seći pravougaonike željene veličine,toliko da mogu stati u posudu u kojoj se prže i voditi racuna o tome koliko ce narasti pri pečenju.
Nafilovati testo po duzini i dobro ga zalepiti da se ne odmota pri prženju.
Przžiti u vreloj masnoći do fino braon boje. Ostaviti na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.
Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.


Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар